Întâlnire după 10 ani, la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău

2012

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, absolvenţii promoțiilor: 2002 – 2006 ai Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, 2003 – 2006 ai Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău, 2009 – 2011 ai Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău, s-au reîntâlnit după 10 ani, respectiv 5 ani, de la absolvirea cursurilor în incinta Academiei Teologice din Republica Moldova.

Întâlnirea a debutat în capela Academiei unde a fost săvârşită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, căruia i-au coliturghisit Prorectorul Academiei Teologice, Prot. mitr. Vetcislav Cazacu, Decanul Facultății de Teologie, Prot. mitr. Andrei Oistric, precum și mai mulți preoţi şi diaconii absolvenţi ai acestor promoții.

După serviciul divin a urmat cuvenita slujbă de Tedeum şi Parastasul pentru profesorii trecuţi la Domnul.

În partea a doua a întâlnirii, absolvenţii au vizitat sălile de curs şi biblioteca după care au luat parte la cursul festiv organizat în sala de conferinţe a Academiei Teologice.

Reîntâlnirea foştilor seminarişti și studenți teologi, unii veniţi din alte eparhii sau chiar de peste hotare, a avut loc la iniţiativa părintelui protopop de Sângerei, Prot. mitr. Maxim Guzun, care ne-a oferit mai multe detalii: „Revederea de 10 ani a generaţiei noastre a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir.

În această deosebită zi, spre bucuria tuturor, în mijlocul nostru a fost prezent Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Vladimir, care a ţinut la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de folos, în care a subliniat importanţa slujirii preoţeşti şi importanţa familiei preotului în bunul mers al parohiei.

După cursul festiv au mai rostit cuvântări, părintele Prorector, Prot. mitr. Vetcislav Cazacu și mai mulți membri ai corpului didactic.

La finalul Sfintei Liturghii, am oficiat slujba Parastasului, în care ne-am adus aminte de vrednicul de pomenire Arhimandrit Ermoghen (Adam), dar și de regretatul părinte profesor Andrei Braniște, cărora le datorăm enorm de mult prin faptul că au lucrat cu multă jertfire de sine la edificarea noastră spirituală”.

„Este lăudabilă această iniţiativă, de reîntâlnire la ceas aniversar”, ne-a spus părintele Prorector Prot. mitr. Vetcislav Cazacu:

„Ne-am întâlnit în jurul lui Hristos Domnul euharistic, în cadrul comuniunii Sfintei Liturghii, ştiind că nu există un cadru mai solemn în lumea aceasta decât Sfânta Liturghie, unde Însuşi Hristos Domnul coboară la întâlnirea tainică şi intimă cu noi.

Această zi o putem considera o zi de bilanţ, dar mai ales o zi de recunoştinţă. De aceea ne-am întâlnit mai întâi în jurul lui Hristos Domnul euharistic, în cadrul comuniunii Sfintei Liturghii, ştiind că nu există în lumea asta un cadru mai solemn decât Sfânta Liturghie, când Hristos Domnul, marele Arhiereu, coboară tainic între noi, pentru ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască.

De asemenea înălţăm prinos de recunoştinţă Părintelui nostru duhovnicesc, Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, sub a cărui binecuvântare ne-am adunat astăzi aici.

Să ne ajute bunul Dumnezeu să ne menţinem calea către limanul liniştit al mântuirii pe această mare învolburată a vieții pământești!” a menționat părintele Prorector.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1798

Te-Deum pentru absolvenții din Sîngerei

  „Trimite-le Doamne în inimi, în minte și în grai, duhul înțelepciunii, al științei, al evlaviei și al fricii Tale”. Marți, 31 mai 2016, în toate înstituțiile preuniversitare din țara noastră s-a încheiat anul de studii. Pentru prima dată în acest an absolvenții claselor a 12-a, a Liceului Teoretic ,,Olimp” din orașul Sîngerezi, imediat după […]

Articole postate de același autor
7408

Fructele de mare „nu se coc” la lumina duhovnicească a postului

Știm bine că postul nu constituie un scop în sine, ci un mijloc de a ne curăța sufletele de rugina păcatului. Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să postim nu doar de bucate, ci îndeosebi de păcate. Însă și hrana consumată ne va ajuta sau, dimpotrivă, ne va împiedica să transformăm ajunarea într-o veritabilă […]