În Duminica Sf. Ap. Toma, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie și o hirotonie la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

746

În Duminica a II-a după Învierea Domnului (a Sfântului Apostol Toma), Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Vladimir, a oficiat Sfânta și dumnezeiasca liturghie în Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Alături de Ierarh au slujit Părintele Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar Mitropolitan și Eclesiarh al Catedralei „Nașterea Domnului”, PC Arhim. Savatie (Cvasnâi), duhovnicul mănăstirii de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” s. Șuri și a schitului de călugărițe „Sf. Părinți Ioachim și Ana” din sect. Odaia, s. Miciurin, r. Drochia și un sobor de preoți și diaconi.

La Ectenia pentru adormiți din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a oficiat pomenirea celor adormiți întru nădejdea învierii și a vieții de veci.

La serviciul divin oficiat astăzi, a luat parte și PC Stareță Vasa (Balan) a mănăstirii de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” s. Șuri, PC Stareță Ioachima (Sacovschi) a schitului de călugărițe „Sf. Părinți Ioachim și Ana” din sect. Odaia, s. Miciurin, r. Drochia, dar și credincioșii, care au pășit pragul Catedralei spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște, pace pentru cei vii și odihnă pentru cei răposați.

Liturghia duminicii de astăzi a fost înfrumusețată de o hirotonie, Ierodiaconul Ioan (Victor Cojocari), a fost hirotonit de către ÎPS Mitropolit Vladimir în treapta de Ieromonah pe seama mănăstirii de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” s. Șuri, r. Drochia.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului, pericopa evanghelică de la Ioan 20, 19-31, a fost tâlcuită de către Preacucernicul Protoiereu Vadim Cheibaș relatând următoarele:

Această Duminică este numită A Sfântului Apostol Toma pentru că al doilea personaj principal în această Evanghelie, pe lângă Mântuitorul Iisus Hristos, este Sfântul Apostol Toma. Sfânta Evanghelie a arătat credincioșilor importanța mărturisirii credinței. De aceea, pentru a-l încredința pe Toma de realitatea învierii Sale ca și pe ceilalți ucenici, după opt zile, Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat încă o dată Apostolilor Săi, trecând, de asemenea, prin ușile încuiate și stând în mijlocul lor le-a zis: ‘Pace vouă’, dar acum S-a adresat în mod deosebit lui Toma zicându-i: ‘Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios’. (Ioan 20, 27). Prin încredințarea Sfântului Apostol Toma toți credincioșii sunt invitați să se convingă de învierea Domnului Iisus Hristos.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1477

Garderoba Socială ”Agapis” a ajuns în raionul Rezina

În Săptămâna Luminată, un microbuz cu haine și produse alimentare a ajuns în câteva sate din raionul Rezina. Bunurile au fost adunate timp de o lună de la mai mulți credincioși din parohiile ”Întâmpinarea Domnului”, USM și ”Sf. Petru Movilă”, s. Dumbrava, Chișinău. La solicitarea părintelui Serghei Botnari din parohia Pripiceni-Răzeși și prin implicarea preotesei […]