Tinerii, internetul și viața duhovnicească

2255

Dependența tinerilor de internet, ascunde un pericol ce are o legătură strânsă dintre aceasta și numeroasele cazuri de depresie apărute în ultimul timp.  Folosirea exagerată a internetului explică motivele si efectele nocive asupra sănătății mintale și spirituale. Atmosfera ireală sau fantastică în care de multe ori se află tinerii produce anumite modificări în psihicul adolescentului. Cu timpul aceasta devine chiar cea care conduce cu viața tînărului subjugat de reacții, păreri, știri șocante sau imagini tulburătoare.

       Așa cum reiese din dezvăluirile pe care domnul Manólis Sfakianákis, șeful departamentului de combatere a crimelor electronice, le-a făcut în cadrul celui de-al doilea congres organizat în Atena având ca subiect internetul, realitatea este destul de gravă. Astfel, conform datelor, “700 de copii au fost salvați în ultimul moment de la sinucidere”.

     Ulterior, domnul Manólis relatează un caz aparte: «Nu voi uita niciodată când a venit la biroul meu tatăl unei fete de 18 ani, pe care o salvaserăm în ultima clipă de la sinucidere. Vădit emoționat, mi-a împărtășit faptul că, la un moment dat, fiica sa i-a spus: Tată, dacă nu era domnul Sfakianákis, eu nu aș mai fi fost aici cu tine».

      Consecințele șederii exagerate pe internet sînt tacit vădite. Acesta  îl fac pe tînăr nervos, irascibil, iar uneori chiar și violent. În cele din urmă, adolescentul nu mai poate face față unor situații mai complicate din viața sa. De aici, și dezinteresul pentru învățătură, scăderea respectului față de cei mai mari și față de sine pînă la urmă, lipsa unei socializări adecvate, iau locul unui dialog sănătos cu lumea înconjurătoare, cu semenii, cu Dumnezeu. Adolescentul devine fricos și incapabil să se confrunte în mod adecvat cu problemele vieții. Cîți dintre părinți nu se plîng astăzi pe copiii lor, care nu mai dau dovada de nici un respect sau frică de Dumnezeu?

       Devine clar că dependența de internet constituie o problemă majoră, care afectează în special tinerii și care trebuie rezolvată urgent. Doar credința și drumul spre Biserică poate înlocui disperarea și deznădejdea, care este, printre altele, dovada clară a necredinței în Dumnezeu. Tinerii de astăzi stau sub pericolul unei generații lipsite de conștiința de sine și spiritualitate, în lipsa unui traseu clar care este nădejdea în Hristos, bucuria și lumina adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume. (Ev. Ioan, 1:9)

Olga Armaş


Articole Asemănătoare
1896

Un preot care a renunţat la băutură îi tratează pe cei dependenți: „Cum te îmbolnăveşti de acestă boală? Prin nebăgare de seamă ajungi să bei zilnic“

Părintele Liviu Burlacu şi-a dedicat ultimii patru ani din viaţă vindecării alcoolicilor, drogaţilor, dependenţilor de jocuri de noroc, pornografie şi sex. Coordonează Centrul „Izvorul Tămăduirii“ din Bacău şi îi salvează pe cei pătimaşi, după propriul model. Preotul băcăuan Liviu Burlacu (48 de ani) îşi dedică fiecare zi tratării dependenţilor, fie că vorbim de alcool, de […]

Articole postate de același autor
375

Coronavirus: abordări medicale și duhovnicești

Ne confruntăm cu un context epidemiologic sensibil, determinat de răspândirea rapidă a coronavirusului, de situația creată în Italia, dar și de apariția primelor cazuri confirmate în Republica Moldova.  În acest context, vă invităm la o discuție cu genericul: „Coronavirus: abordări medicale și duhovnicești” care va avea loc în cadrul serilor duhovnicești organizate de Biserica „Întâmpinarea […]