Actualitate

În Duminica a V-a din Postul Mare, Prea Sfințitul Siluan a liturghisit la Mănăstirea Curchi

3180

În Duminica a V-a a Postului Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei – Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența mulțimii credincioșilor veniți la Mănăstirea Curchi.

Cu ocazia prăznuirii Cuvioasei Maria Egipteanca în ajunul zilei s-a făcut Slujba Privegherii, urmată în dimineața zilei, de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a „Sfântului Vasile cel Mare”.

În Duminica a V-a din Postul mare se face pomenirea Sfintei Maria Egipteanca, care este un model de pocăinţă pentru toţi.

Preasfințitul Siluan, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a pus la sufletul credincioşilor exemplul pocăinţei şi al rugăciunii dat de Cuvioasa Maria Egipteanca, prăznuită în mod deosebit.

PS, a vorbit despre modelele de pocăinţă pe care femeia păcătoasă din Evanghelie şi Cuv. Maria Egipteanca le oferă drept pildă creştinătăţii, precizând că aceasta Duminica a Postului mare – „zi închinată pocăinţei”. Cuvioasa Maria Egipteanca, pe care o sărbătoreşte astăzi Biserica noastră, ce ne învaţă? Că Hristos îi primeşte pe toţi şi pe cei mai mari păcătoşi. Oricâte păcate ar face omul, Hristos îl iartă, dacă se pocăieşte.

În fiecare zi şi în fiecare clipă ne strigă Hristos: „Pocăiţi-vă!” (Matei 3, 2). Ne cheamă să ne schimbăm şi noi vieţuirea, precum şi-a schimbat-o Maria Egipteanca. Prin urmare, Ea dovedeşte că orice păcătos are posibilitatea întoarcerii la Dumnezeu, adică a pocăinţei. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, arată cât de minunat poate lucra harul Bunului Dumnezeu în omul care se pocăieşte cu adevărat. O asemenea pocăinţă este obligatorie pentru toţi creştinii ce se întorc la Dumnezeu.

Preasfințitul Siluan la sfârșitul cuvântului de învăţătură, i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie să continuie postul şi să urmeze pe calea Pocăinţei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Corului Mănăstirii Curchi.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole Asemănătoare
3305

Slujire arhierească de praznicul Nașterii Maicii Domnului, Hramul Sfintei Mănăstiri Curchi – Cetatea spirituală a Moldovei

În fiecare an, la data de 8/21 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc, Mănăstirea Curchi îmbracă straie de sărbătoare. Astfel, și-n acest an, clerul și mulțime de credincioși din țară au participat la acest fericit și binecuvântat eveniment duhovnicesc pentru întreaga noastră Biserică […]

Articole postate de același autor
174

Că şi acesta este fiu al lui Avraam – Predică la Duminica lui Zaheu vameșul

Duminica aceasta, a XXXII-a dupa Rusalii, aduce cu sine drumul lui Hristos din afara Ierihonului – acolo unde vindeca pe orbul din duminica ce a trecut, dând lectia adâncimii smerite a minunii lui Hristos – în Ierihon, orasul care, nu-i asa, aduce aminte prin rezonanta sa, de locul biruintei dintâi a poporului celui ales, prin […]