Icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” de la Mănăstirea Hilandar, Sf. Munte Athos va fi adusă la Biserica „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” din Chișinău

1118

Sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 16:30-17:00, Icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” de la Mănăstirea Hilandar, Sfântul Munte Athos, cu Binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întîistătător al Bisericii Ortodoxe din Molodova, v-a fi adusă la Biserica „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” din sectorul Telecentru al municipiului Chișinău, str. Pietrarilor 2.

Icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” de la Mănăstirea Hilandar, Sfântul Munte Athos, se află la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău pe perioada 12 – 18 iunie 2022.

***

Scurt istoric

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa)

Această icoană a Maicii Domnului este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini”Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Ioan Damaschin” sau Icoana Maicii Domnului „Trihirussa”.

Conform tradiției, această icoană a Maicii Domnului era zestrea de mare preț a familiei Sfântului Ioan Damaschin (4/17 decembrie), păstrată cu mare cinste în casa din Damasc.În secolul al IX-lea, în timpul iconoclaștilor, Sfântul Ioan, ținea cuvântări și scria apologii pentru apărarea icoanelor.

Din acest motiv, impăratul iconoclast, Leon III Isaurul (717-740), a uneltit astfel încât Califul Damascului să creadă că Sfântul Ioan comitea acte de trădare împotriva lui. Aflând Califul, umplându-se de mânie, l-a înlăturat din funcție și a poruncit să i se taie mâna dreaptă consilierului său Ioan, iar mai apoi să fie spânzurată în piața din mijlocul cetății.

După ce a fost împlinit ordinul Califului, Sfântul Ioan a fost condus la casa sa. Îndrăznind, el a cerut de la tiran mâna cea tăiată și, a primit-o.

Spre seară, luând mâna tăiată a intrat în camera sa de rugăciune şi, căzând înaintea sfintei icoane a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, care avea în mâinile sale Pruncul, a lipit dreapta cea tăiată la locul ei. Apoi a început a se ruga Maicii Domnului din adâncul inimii ca să-l vindece. După rugăciune îndelungă, sfântul a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă.După ce s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată. Drept mulțumire, a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Conform tradiției, după această minune Sfântul Ioan a scris un imn de mulțumire Maicii Domnului: „De tine se bucură, ceea ce ești plină de har…” ce se cântă în loc de „Cuvine-se cu adevărat” în Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.După aceasta, Ioan a împărţit săracilor toată averea sa, care era foarte mare şi a liberat pe toţi robii săi și, intrând în monahism la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit a dăruit icoana făcătoare de minuni Lavrei.

Icoana a fost păstrată în Lavra Sfântului Sava până în secolul al XIII-lea când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei (14/27 ianuarie) a venit în pelerinaj, iar părinții mănăstirii i-au dăruit-o ca binecuvântare. Acesta a luat icoana în Serbia.

În timpul unei invazii a turcilor în Serbia, unii creștini au dorit să protejeze icoana, încredințând-o Maicii Domnului ca să o păstreze în siguranță. Ei au așezat icoana pe un măgar și l-au lăsat liber. După o vreme, măgarul ce purta icoana Maicii Domnului a oprit în fața Mănăstirii Hilandar (Sfântul Munte Athos).

Bucurându-se, călugării au așezat icoana în katholikon – biserica principală a mănăstirii.

O minune săvârșită de icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” a avut loc în momentul în care, rămas vacantă funcția de egumen, monahii au început să se certe pentru a ocupa postul. În acel moment, icoana Maicii Domnului „Trihirussa” s-a deplasat singură din locul în care se afla și, s-a așezat în scaunul egumenului din biserică. De atunci, la Mănăstirea Hilandar este ales doar un vicar, iar călugării merg la Sfânta Icoană să ia binecuvântare pentru fiecare ascultare.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
535

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a condus slujba praznicală în biserica cu hramul Înălțării Sfintei Cruci din orașul Tiraspol

Sâmbătă, 24 septembrie 2022, în ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a condus slujba praznicală în biserica cu hramul Înălțării Sfintei Cruci din orașul Tiraspol, Transnistria. La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Mitropolitului i-au coliturghisit: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Marchel, Arhiepiscop de […]