La Mitropolie a avut loc prezentarea broșurii ”Sufletul Moldovei Creștine – Mănăstiri și schituri” – broșură și ghid video pentru pelerini

1163

Luni, 20 septembrie, după ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a avut loc prezentarea broșurii ”Sufletul Moldovei Creștine – Mănăstiri și schituri” – broșură și ghid video pentru pelerini.

Evenimentul a avut loc în prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan şi Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar al Sinodului BOM și cu participarea ostenitorilor acestei lucrări: PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea din Capitală și a Dl Serghei Morozan.

Lucrarea este editată într-un format accesibil celor aflați în călătorie, atât pelerinilor, cât și turiștilor. Ghidul Mănăstirilor și schiturilor reprezintă un instrument informativ care sintetizează date despre sfintele vetre monahale din țara noastră.

Pelerinajul este o constantă a umanității și o șansă de îmbogățire spirituală. Drumul către locașurile de închinare și întâlnirea cu oameni și locuri prin care simțim lucrarea lui Dumnezeu în viața lumii sunt întotdeauna încununate de bucurie fi binecuvântare.

Acest ghid este o încercare de a deschide noi raze de lumină către toate mănăstirile și schiturile autohtone – adevărate tezaure de patrimoniu sacru, cu sfinte moaște și icoane făcătoare de minuni, care ajută pe oameni să cultive de-a lungul vieții legătura de rugăciune cu sfinții, „prietenii și casnicii lui Dumnezeu.

La finalul prezentării, Mitropolitul Vladimir a apreciat efortul celor care au muncit la acest ghid destinat pelerinilor, menționând următoarele: „Ne rugăm Domnului Hristos, tainicul Călător pe drumul spre Emaus cu Luca și Cleopa, să binecuvânteze pe toți pelerinii și să-i ajute să descopere sufletul Moldovei – sfintele noastre Mănăstiri și să le dăruiască bucuria întâlnirii omului cu Dumnezeu, Izvorul vieții și fericirii eterne.

Sfintele Mănăstiri în toate timpurile și-a păstrat existența prin rugăciunile fierbinți ale slujitorilor Domnului și datorită oamenilor de bună credință. Să purtăm de grijă acestor comori duhovnicești”.

DVD-ul atașat la Ghidul Pelerinului Ortodox conține secvențe video cu 57 de așezări monahale din cuprinsul BOM și este disponibil în limbile: română, rusă, engleză, franceză, italiană.

Ghidul Pelerinului Ortodox se poate procura de la Magazinul Mitropoliei din str. București 119 și de la Centrele eparhiale.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
901

La Chișinău a avut loc deschiderea Festivalului Concurs Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, ediția a XIV-a

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, protoiereul Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldovei, a participat cu cuvânt de binecuvântarea din numele Ierarhului, la Festivalul Concurs Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, ediția a XIV-a. La acest festival, care durează trei zile, participă 35 de […]