Despre conflictul dintre religie și știință

2478

Știința și religia sunt două ramuri care merg în paralel și nu încurcă nicicum una alteia, dar cei sensibili la minte asta nu vor înțelege.

Da, Biserica, adică religia, nu poate să demonstreze existența lui Dumnezeu, și Dumnezeu nici nu are necesitatea de a fi demonstrat cuiva, religia se bazează pe credință, nu pe demonstrații, credincioșii pur și simplu acceptă realitatea asta că Dumnezeu există (cu toate că sunt și destule argumente raționale). Pe de altă parte, nici știința nu poate să demonstreze că Dumnezeu nu există, pentru că fiecare ramură științifică are un obiect de studiu, și ea este competentă să facă afirmații doar în domeniul său de activitate, iar Dumnezeu nu intră în sfera de competență a niciunei științe, nici matematica, nici astronomia, nici psihologia, nici biologia nu se ocupă de existența lui Dumnezeu. Știința este neutră în privința existenței lui Dumnezeu. Pe lângă asta, avem un număr foarte mare de savanți care erau foarte religioși, elita intelectuală a fost mereu religioasă (Newton are chiar tratate de teologie, și Pascal la fel). Oamenii religioși au stat la baza apariției noilor științe, spre exemplu, în secolul XIX, la baza geneticii este un călugăr dominican. Dacă știința ar fi dovedit că Dumnezeu nu există, atunci cum acești oameni ar fi fost credincioșii în continuare?!

Da, unii oameni de știință pot să afirme că Dumnezeu nu există, dar proorocul David ne spune că „zis-a cel nebun în inima sa "nu există Dumnezeu"”. Se nasc oameni diferiți în lume.

Dacă Dumnezeu chiar nu ar exista, știința oricum nu va fi în stare să demonstreze asta. Un savant are dreptul moral să zică că ceva nu există doar dacă a cercetat tot. Și dacă tot știința consideră că universul este infinit, înseamnă că cunoștințele oamenilor la orice etapă de dezvoltare a științei va fi foarte neînsemnat în ce privește Necunoscutul.

Știința, metodologic nu poate să dovedească că Dumnezeu nu există.

Existența lui Dumnezeu nu ține de domeniul științei, ci de domeniul voinței.

Și, ca să nu fie mult text, în concluzie, trebuie să înțelegem că știința nu este superioară religiei. La fel cum nici ateismul nu este superior oamenilor credincioși religioși. Nu văd cum unii, care zic că Dumnezeu, nu există să fie mai superiori celora care spun că Dumnezeu există. Este o logică foarte simplă, și are la bază argumente comune.

Nu există niciun conflict între știință și religie, fiecare se ocupă de domeniul său de activitate. Omul trebuie să fie liber, să trăiască și să gândească liber.

 

Autor: Ilarion Boian


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
2845

Nu poţi construi prosperitate pe sânge nevinovat sau de ce avortul e un păcat foarte mare

Femeile care își avortează copiii, indiferent prin ce mijloace, se numesc ucigașe de copii, iar nu mame, și primesc pedepse grele încă din viața aceasta. Iată ce spun și canoanele Sfinților Părinți în legătură cu păcatul uciderii de prunci: „Femeile care păcătuiesc și își omoară fătul în pântece, făcând ucidere, să fie oprite, după hotărârea […]