Hramul Mănăstirii Izvoare – Sărbătoarea Sf. M. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

1035

Miercuri, 8 noiembrie 2017, la Sfânta Mănăstire de călugări din preajma satului Izvoare, r-nul Fălești, a avut loc serbarea hramului bisericii principale, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din Tesalonic.

Dimpreună cu obștea Sfintei Mănăstiri Izvoare, mulțime de credincioși și preoți, au cinstit cu alese cântări de laudă ocrotitorul ceresc al așezământului monahal, care au umplut atât Sfântul Altar, cât și bisericuța.

Cu acest prilej, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Zosima (Aftene), starețul mănăstirii Izvoare, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori, ieromonahi și ierodiaconi, prezenți la sărbătoare la invitația Părintelui Stareț, sosiți din mănăstirile: Noul-Neamț, Hagimus, Frumoasa, ș. a.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Stareț a ţinut un cuvânt de învăţătură despre valoarea personalităţii Sfântului Dimitrie: „Sfântul Dimitrie a fost, la fel ca și tatăl său, prefect al cetății Tesalonicului, fiind ales datorită calităților sale morale și intelectuale. Întors victorios dintr-o campanie militară, Împăratul Galeriu a poruncit ca în toate cetățile să fie aduse ofrande zeilor care i-au ajutat. Refuzând Dimitrie să aducă asemenea jertfe, a atras asupra sa mânia persecutorului, care l-a aruncat în temniță. În timpul jocurilor închinate împăratului, în timp ce se afla la Tesalonic, un gladiator păgân vestit, pe nume Lie, este ucis în arenă, de către un tânăr creștin cu numele Nestor. Galeriu, întristat de moartea lui Lie, luptătorul său favorit, află că acel tânăr creștin primise binecuvântarea lui Dimitrie înainte de lupta din arenă. Plin de mânie, atunci împăratul poruncește uciderea în temniță a lui Dimitrie, ceea ce s-a și întâmplat.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir să-L roage pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de păcate și să ne întărească în dragostea Sa, făcându-ne să înțelegem că numai El este împlinirea tuturor dorințelor noastre. Amin”
În cuvântul de felicitare, Părintele Arhim. Zosima a mulțumit tuturor binefăcătorilor sfântului așezământ monastic și în special Grupului coral bărbătesc „Gnosis” (conducător: Serghei Crudu), care au acceptat invitația Starețului și prin prezența lor mărturisitoare au dominat sărbătoarea cu cele mai frumoase cântări liturgice.

După momentul împărtășirii credincioșilor, Starețul Mănăstirii împreună cu obștea monahală și preoții oaspeți, au săvârșit un Tedeum de mulțumire în fața Troiţei din curtea mănăstirii.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească.

Sfântul Dimitrie este cunoscut drept unul dintre cei mai iubiți sfinți, nu doar în Grecia, ci și în întreaga lume ortodoxă, fapt evidențiat de frecvența numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios, etc. Această popularitate este strâns legată de prezența continuă a sfântului de-a lungul secolelor, manifestată prin arătările sale și numeroase minuni.

A consemnat: Serghei CRUDU, teolog


Articole postate de același autor
246

Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, serbată la Catedrala mitropolitană din capitala țării

Biserica Ortodoxă prăznuieşte miercuri, 10 septembrie 2019, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Alături de Mitropolitul țării […]