Sfințirea bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Cosăuți, r-nul Soroca

1163

În dimineaţa zilei de joi, 09 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul SILUAN, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a oficiat Sfânta Liturghie și sfințirea bisericii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” recent renovată.

Preasfințitul SILUAN a fost întâmpinat cu deosebită bucurie de Protopopul și Secretarul Vicariatului de Soroca, Prot. Mitr. Nicolae Craveț și de parohul bisericii Prot. Iurie Stavița.

În ziua prăznuirii a Sfântului Mucenic Nestor – Slujba a început cu sfințirea bisericii frumos împodobită prin străduința și purtarea de grijă a părintelui Iurie, a urmat mai apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia, credincioșii s-a rugat dimpreună cu Arhiereul pentru pace, liniște și bună înțelegere mulțumind Domnului pentru nespusa Lui îndurare și bunătate.

După o perioadă de renovare pentru efortul depus, la Vohodul mic, parohul bisericii Iurie Stavița, a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu Pietre Scumpe.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul SILUAN a rostit un cuvânt de învățătură – în care a vorbit totodată și despre viața Sfântului Mare Mucenic Nestor – ostașul neînfricat al lui Hristos.

„Din viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie aflăm că Nestor era un tânăr din Tesalonic care a învățat credința creștină de la Sfântul Dimitrie însuși. Tănărul Nestor s-a oferit să lupte cu gladiatorul Lie, pentru a preveni ca alți creștini să fie aruncați în arena împotriva voinței lor. Împăratul Galeriu distra poporul cu asemenea lupte care se desfășurau în arenă. Cel învins era aruncat în sulițele care se aflau împrejurul podiumului special amenajat. Înainte de luptă, Sfântul Nestor a mers la Sfântul Dimitrie, care se află în temniță. Sfântul Dimitrie l-a binecuvântat și i-a spus că deși va ieși victorios din luptă, va fi însă ucis pentru Hristos. Astfel şi-a sfârşit viaţa tânărul şi viteazul mucenic Nestor, încununându-se de către Domnul cu cununa vieţii, şi strămutându-se cu bucurie la locaşurile gătite lui în Împărăţia Cerurilor”.

Mai târziu Preasfinția Sa dimpreună cu preoții prezenți, a oficiat un Te – Deum de mulțumire.

La final, Ierarhul a transmis creștinilor prezenți mesajul de binecuvântare al Mitropolitului țării și totodată a felicitat pe părintele paroh şi pe enoriaşi cu ocazia resfințirii sfântului locaș, mulţumindu-le pentru primirea călduroasă şi îndemnându-i să rămână şi mai departe fideli Sfintei noastre Biserici. Episcopul Vicar a mulţumit ctitorilor pentru frumoasele gesturi care le-au făcut, contribuind conform posibilităţilor la buna desfășurare a lucrărilor de revonare, făcând astfel un lucru bineplăcut oamenilor şi lui Dumnezeu.

La rândul său, Pr. paroh a exprimat mulțumiri Arhiereului pentru vizita și slujba de sfințire, dar și pentru susținerea, și îndemnul părintesc al Preasfinției Sale în toate lucrările cele ziditoare de suflet.
Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii Nicoreni.


Articole postate de același autor
879

Cinul Iertării în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni

În seara zilei de 26 februarie 2017, în duminica lăsatului sec de brânză (Duminica Iertării), pomenirea izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat cinul iertării în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni. Cinul Iertării a fost  precedat de Ceasul IX şi Slujba Vecerniei care a fost oficiată de clericul catedralei, Protoiereul Ștefan RÎMBU. […]