Florin Piersic a primit Ordinul eparhial „Mușatinii”

366

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oferit actorului Florin Piersic Ordinul eparhial „Mușatinii”. Distincţia i-a fost acordată vineri, 27 august, 2021, la centrul eparhial din Suceava, „în semn de înaltă preţuire pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute, pentru devotamentul, dragostea, înţelegerea şi talentul care a dat dovadă în promovarea artei cinematografice, a valorilor istoriei naţionale, dar și a frumoaselor plaiuri bucovinene”.

Deşi este născut în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, marele actor Florin Piersic  este legat de Bucovina din două  motive:  locul de obârşie  al părinţilor săi şi cariera sa cinematografică – peste 55 de filme, din care multe cu tematică istorică, au fost turnate în această zonă, se menţionează în comunicatul emis de arhiepiscopie.

Anul trecut, actorul mărturisea că și-a petrecut copilăria într-un mediu în care Biserica își găsea locul în mod natural.

„Eu sunt foarte legat de Biserică, de preoți, de faptul că am stat atât de mult la Pojorâta, la Sadova, la Câmpulung Moldovenesc, la Gura Humorului”, a spus el. „Mă duceam de Crăciun și de Sfintele Paști la Cajvana.”

La Cajvana, lângă Suceava, era preot paroh unchiul său, Orest Malcinschi. „El era prietenul cel mai apropiat de tatăl meu”, a povestit actorul. „Și, întâmplător sau nu, tatăl meu și Orest Malcinschi s-au căsătorit cu cele două surori ale Părintelui Pașcanu”.

Actorul a dezvăluit că are mare evlavie și la Sfânta Parascheva. Păstrează și azi icoana Sfintei, la care mama lui s-a rugat pentru el în copilărie, când a fost foarte bolnav:

„Am fost foarte bolnav și mama mea o noapte întreagă, cu icoana – pe care o am, o păstrez tot timpul – la care mama s-a rugat și a spus: «Dacă mi-ai luat-o pe Lucica, nu-l lua pe Florinel!»”

Arhiepiscopul Sucevei a acordat recent Ordinul Muşatinilor şi fostului arbitru Alexandru Tudor, la finalul primei ediții a campionatului de fotbal organizat de eparhie.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
889

O singură datorie avem: să iubim

Datoria iubirii este plătită neîncetat, dar niciodată nu este achitată. În această situaţie, ca să fii dator tot timpul este bine şi demn de laudă. Fiindcă în ceea ce priveşte banii, îi lăudăm pe cei ce nu datorează nimic, în timp ce, faţă de iubire, îi fericim pe cei care sunt datori totdeauna. Şi aşa cum […]