Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârşit este: Tundere în monahism la mănăstirea Curchi

1024

Cât timp va exista tendința de perfecțiune în creștinism, care este obligatorie după cuvântul Mântuitorului "Fiți desăvârșiți precum și Tatăl vostru cel din ceruri desăvârșit este", va exista și monahismul creștin.  

Monahismul nu este o viață la voia întâmplării, iar hotărârea de a alege această cale se naște din sentimente și trăiri profunde, din constatarea deșertăciunii lucrurilor trecătoare și nicidecum din nestatornicie sau din decepții de ordin lumesc, după cum încearcă să afirme cei care nu cunosc adevăratul monahism creștin. Viața monastică este pentru acele suflete care se hotărăsc de bună voie, prin jertfirea de sine să urmeze căile virtuților evanghelice, să se unească cât mai desăvârșit cu Mântuitorul omenirii, Iisus Hristos.

Sâmbătă, 22 decembrie 2018, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, exarh al mănăstirilor din Moldova, a oficiat slujba Privegherii la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, Curchi, în cadrul căreia a fost săvârșită și rânduiala tunderii în monahism a Fratelui Veaceslav Ceapă, viețuitor al acestei mănăstiri. 

În urma tunderii în monahism săvârșite de PS Siluan, noul monah a primit numele de Paisie, după numele Sfantului Cuvios Paisie Velicikovski.

La finalul cuvântului, PS Siluan l-a îndemnat pe Părintele  Paisie să poarte cu vrednicie acest nume și să se arate împlinitor al voii lui Dumnezeu. Totodată episcopul Siluan a vorbit despre faptul că monahul leapădă totul ce este lumesc, se răstignește pe sine, nu mai trăiește el însăși, ci însuși Hristos prin el. Monahismul nu este nimic altceva decât trăirea în pocăință, este lepădarea de lume, dar păstrarea rugăciunii pentru ea. 

*****

Monahii au fost cei care au dat viață pustiei, au creștinat popoare, au luminat lumea și au adus glorie Bisericii, păstrând în trăirea lor mereu vii cuvintele Scripturii "Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem" (Lc. 17, 10). Cei care pășesc pe această cale trebuie să fie vrednici de înaintașii lor,  trebuie să tindă în această viață să fie totodată eroi și sfinți, 

Aşa să lumineze lumina lor înaintea oamenilor,  încât să vadă faptele lor cele bune şi să slăvească pe Tatăl nostru Cel din ceruri. (Mt.5, 16).

A consemnat Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
3781

“Adu foarfecele!”

  Un preot se duse cu un cuvânt de mângâiere la patul unei bolnave. Femeia se tânguia neîncetat contra bolii şi încercărilor. – Te rog, deschide Psaltirea – îi zise preotul – şi citeşte la Psalmul 143, versetele 1 şi 2. Femeia citi: “Bine este cuvântat Domnul, Dumnezeul meu (…), Mila mea şi Scăparea mea, […]


Foto