Biserica Ortodoxă Română nu recunoaște „noua biserică ucraineană” și invită la dialog

2083

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut noua biserică ucraineană și invită părțile la dialog, iar în cazul unui eșec vrea să convoace întâistătătorii tuturor Bisericilor Ortodoxe.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din România nu a recunoscut noua „biserica ortodoxă ucraineană” și invită la dialog părțile în conflict, iar în cazul eșuării dialogului, vor cere „convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente”.

“Privitor la această situație bisericească tensionată din Ucraina, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018. S-a recomandat atunci ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluție a diferendului bisericesc amintit, prin păstrarea unității de credință, respectarea libertății administrativ-pastorale a clerului și credincioșilor din această țară (inclusiv dreptul la autocefalie) și restabilirea comuniunii euharistice. În caz de nereușită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente”, comunică basilica.ro.

Pe de altă parte, Sinodul Bisericii Române este preocupat și de soarta celor 127 de parohii românești: „în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei”.

„Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice și lingvistice. În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești și ale statutului ucrainean că identitatea etnică și lingvistică a românilor va fi respectată, precum și că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român și a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult și de teologie în limba lor maternă, adică limba română. S-a menționat faptul că, în România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990”, se spune în decizia Sinodului.

În același timp, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluționarea problemei ierarhilor și preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.

Românii din Ucraina sunt împotriva „noii biserici ucrainene”

Pe 7 februarie, în localitatea Hliboca a avut loc o acțiune de protest al enoriașilor și clericilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, supuse canonic Patriarhiei de la Moscova, împotriva acaparării lăcașurilor de către noua „biserică ortodoxă din Ucraina”.

În cadrul manifestației, arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii românești Banceni, a chemat enoriașii să rămână devotați bisericii canonice și să nu se lase acaparați de biserica schismatică, „care nu este binecuvântată de Dumnezeu”.

Kievul: Nicio biserică ortodoxă locală nu este dispusă să recunoască „noua biserică” din Ucraina

Nicio biserică ortodoxă locală nu este gata să recunoască noua biserică a Ucrainei, a declarat joi adjunctul șefului departamentului relații bisericești externe a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, protoiereul Nikolai Danilevici.

“La ora actuală, nu există nicio biserică ortodoxă locală care ar fi dispusă să recunoască biserică ortodoxă din Ucraina. Dimpotrivă, deja există biserici care au declarat că nu vor recunoaște „biserica ortodoxă din Ucraina”. E vorba de biserica ortodoxă poloneză, sârbă, antiohă”, a declarat Danilevici în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi.

Potrivit lui, în scurt timp, celelalte biserici, în special cea bulgară, își vor exprima decizia de nerecunoaștere a noii structuri bisericești din Ucraina.

Reamintim că pe 3 februarie, la Kiev a avut loc ceremonia de întronizare a așa-numitului „mitropolit” Epifanie, capul noii biserici autocefale ucrainene. La eveniment nu a fost prezent niciun reprezentat al bisericilor ortodoxe locale, inclusiv niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: https://ro.sputnik.md/


Articole postate de același autor
1738

Adunarea preoților din Protopopiatul Strășeni

Vineri, 8 aprilie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în incinta bisericii cu hramul Sfînta Treime din satul Micleușeni raionul Strășeni a avut loc adunarea ordinară a preoților din protopopiat. După Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie preoții au fost informați detaliat despre circulara Mitropolitului pentru săptămîna a șasea care a fost declarată „Săptămâna Tineretului Ortodox ”În contextul […]