Expozița de tradiții creștine „Mâinile Mamei” și Festivalul Cântecului Pascal „Hristos a Înviat”, ediția a XV-a, Ungheni, 2022

814

Pe 8 mai, 2022, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în a doua parte a zilei, cu binecuvântarea și susținerea nemijlocită a Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, s-a desfășurat expoziția ,,Mâinile Mamei” și Festivalul Cântecului Pascal ,,Hristos a Înviat”.

Inițial, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu Dnl Andrei Chistol, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, au fost întâmpinați festiv.

După cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, au urmat și alte cuvinte de salut, a Dn-lui Andrei CHISTOL, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Dn-lui Alexandru AMBROS, Primarul Municipiului Ungheni, Dnei Tatiana LAZĂR, Vicepreședintele Raionului Ungheni, care au evidențiat în alocuțiunile lor necesitatea și importanța unor asemenea festivități.

După aceasta, evoluând câteva colective corale și ansambluri folclorice, suita de oficialități au mers pe la căsuțele amenajate corespunzător, pentru a juriza exponatele. Menționam că, aflată la a XV-a ediție, această măsură culturală a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, broderii, covoare, articole de artizanat, etc.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, prin contribuția Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU și în colaborare cu Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni.

Obiectivul acestui festival este de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atât de sărbătorile pascale, cât şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine.

Cei prezenţi la acest festival, atât prin cântec, cât şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care provin. În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai îndeaproape cu măiestria atâtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atât prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cât și prin exponatele de panificaţie.

Evenimentul a fost moderat de către Dna Tatiana Babin, Specialist principal al Secției de Cultură și Turism a Raionului Ungheni.

La final, Ierarhul a mulțumit tuturor, fiind împărțite Diplome de merit și premii bănești, în valoare de 100 mii de lei pentru toți participanții: ansambluri, grupuri corale și parohiile cu exponate.

După aceasta au fost împărţite o mie de flori, fiecărei femei prezente la eveniment cu ocazia Duminicii Sfintelor Femei Mironosițe.

La eveniment au fost prezenți oaspeți din România și Ucraina.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
865

Duminica lui Zaheu Vameșul | PS Ioan a liturghisit în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

În Duminica lui Zaheu Vameșul, 6 februarie 2022, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca. După citirea Evangheliei, Episcopul Ioan a mângâiat credincioșii cu o predică de suflet, în care a evidențiat momentul istoric al trecerii Mântuitorului Hristos prin localitatea Ierihon şi […]