Duminica dinaintea Nașterii lui Hristos (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului)

786

„Vino și odihnește-Te în tăcere în sânul maicii Tale, Fiule al Celui Preaînalt! Neastâmpărul nu se cuvine fiilor de împărați. Tu ești fiul lui David și fiul Mariei, care și-a păstrat frumusețea în cămara ei.” (Sfântul Efrem Sirul)

La data de 6 decembrie 2019, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Sfânta Liturghie praznicală a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir.

Ierarhului i-a coliturghisit Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, clericii locașului de închinare, la fel și credincioșii, veniți să exprime, prin rugăciune, mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.

În această ultimă zi de post, în ajunul măreții sărbători a Nașterii Domnului, credincioșii au fost îndemnați să îl întimpine pe Pruncul Sfânt cu bucurie, după o perioadă de post de 40 de zile, post care conferă a adevărată atmosferă praznicală. Dumnezeu Cuvântul se întrupează în trup omenesc. Coboară din înalta divinitate spre om, pentru al ridica pe acesta din tina pacătoasă, spre sfințenie, ceea ce este spus și de apostolul neamurilor în epistola către Timotei.

Această duminică, ultima dinaintea Praznicului Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos se numește și Duminica părinților după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos deoarece la Sfânta Liturghie de astăzi am ascultat Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, adică lista strămoșilor după trup ai Mântuitorului. Această listă a fost întocmită de Evanghelistul Matei și ea urcă de la Iisus la David, strămoșul său și până la Avraam. Toată perioada aceasta este împărțită în trei etape, fiecare de câte 14 generații. Această înșiruire de nume este dincolo de o listă a strămoșilor după trup un text care ne trimite la valorile simbolice la care s-a gândit Sf. Evanghelist Matei atunci când a făcut lista celor 42 de generații.

În cuvântul predicatorial rostit cu binecuvântarea ÎPS Vladimir de către Prot. mitr. Teodor Tihon, enoriaşii au fost îndemnați să urmeze până la capăt sfântul post pentru a se putea bucura de plinătatea bucuriei Nașterii Domnului Hristos și să nu se dedea la careva excese, ci să trăiască cumpătat, în rugăciune și dragoste față de aproapele.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată Slujba Vecerniei, prilejuită de măreața sărbătoare a Nașterii după Trup a Domnului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2650

Fiecare om are o legătură specială cu Dumnezeu

Niciodată nu trebuie să te compari cu nimeni. Fiecare dintre noi, oricât de mic ar fi, este mare înaintea Celui Veșnic; Dumnezeu face cu fiecare om o unică legătură a inimii. De ce urmările neascultării lui Adam sunt atât de dezastruoase? De ce viaţa duhovnicească în Hristos îşi asumă, în această lume, tragica formă de […]


Foto