Duminica a XII-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

798

„De ce să accepți să fii soldat când poți deveni general? De ce să fii valet când poți deveni împărat? Dacă sfințenia e la îndemâna întregii lumi, de ce atunci întreaga lume dorește să devină orice altceva, dar nu sfânt?… În zilele noastre, omul vrea să ajungă în cosmos, pe Lună, pe planetele Marte, Venus, Mercur. Pretutindeni. E un lucru frumos și foarte înalt. Dar în rai, care e încă și mai înalt și mai frumos, nimeni nu vrea să ajungă. Nimeni nu vrea să devină sfânt.”

„Dacă vrei să fii desăvârşit …”, îi spune Mântuitorul Hristos tânărului. Nu este nicio legătură între bine şi desăvârşire. Binele este omenesc, desăvârşirea este dumnezeiască. „Dacă vrei să fii desăvârşit, lasă tot şi urmează-Mi”, acesta este îndemnul lui Hristos pentru toți acei care-și doresc o viață alături de El.

Viața veșnică nu este un concept sofisticat, ce ține exclusiv de lumea de dincolo. Viața veșnică este Însuși Hristos. Mântuitorul ne spune: “Am venit ca ei să poată avea viaţă şi încă din belşug“, iată adevărată bogăție! Tâlcuind acest verset, IPS Hierotheos Vlachos susține: „Belşugul la care se referă Hristos reprezintă nu numai faptul de a fi şi de a trăi împreună, ci şi faptul că El ne-a făcut fraţi şi moştenitori ai împărăţiei. Pentru a se bucura de acest belşug de viaţă, omul trebuie să renunţe la tot ceea ce îi stă în calea obţinerii lui, adică la bogăţie, viaţă uşoară, slavă deşartă, la toate lucrurile trecătoare, precum şi la orice patimă rea şi urâtă a sufletului şi a trupului, la toată mizeria adunată în vremea visărilor, la tot ceea ce a auzit, văzut sau vorbit şi care pot dăuna sufletului. De aceea, pocăinţa înseamnă întoarcerea minţii către Dumnezeu, ajungerea la adevărata viaţă prin pocăinţă.”

Și pe noi Hristos ne îndeamnă la jertfă, la o luptă pentru o viață mai curată, mai adevărată, ancorată în veșnicie. Dacă Hristos nu este în miezul vieții noastre, ne facem vinovați asemenea tânărului bogat de pierderea șansei oferite de Hristos, de a fi asemenea Lui…

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1899

Biserică vandalizată în Bucureşti: „Salvarea o reprezintă educația în spiritul valorilor firescului!”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat la gestul vandalizării bisericii de lemn din parcul bucureștean IOR. El a calificat gestul drept o nouă lovitură a toleranței clamate isteric de diverse nuclee ideologice: “Toleranța clamată isteric de nucleele ideologice ale LGBT, mai recent BLM sau ANTIFA, lovește din nou. Și face ceea […]