Duminica a III-a din Postul Mare, închinată de Biserica celui de viaţa făcător lemn al Crucii lui Hristos

256

Cea de-a treia duminica din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci. Lecturile de la Sfânta Liturghie din aceasta duminică sunt Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) si Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia). La Utrenie, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este așezată spre închinare. La Sfânta Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-Moarte miluiește-ne!”) este înlocuit cu imnul „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și sfânta Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”.

Cinstirea Crucii Mântuitorului marchează înjumătăţirea Postului Mare, perioada care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminica aceasta, cât și întreaga săptămână care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viaţă făcător al Crucii lui Hristos.

În Duminica a III-a a Postului Mare, a Cinstitei Cruci, Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Vasile cel Mare la Catedrala “Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni speciale către Bunul Dumnezeu, pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
952

Ce îi trebuie omului

Un singur lucru trebuie. (Luca 10, 42) Căutăm – uneori vreme îndelungată – ceva de care să ne legăm inima. Sărmana de ea bate ba într-o ușă, ba în alta, căutându-și liman, dar aici este sfâşiată, dincolo e întinată cu păcatul sau luată în derâdere, iar după toate astea rămâne pustie și amărâtă – și […]


Foto