Dimineața gândește-te la cineva drag și roagă-te pentru acea persoană toată ziuă

5409

Dragilor vreau să vă dau o idee buna pe care mi-a dat-o Dumnezeu într-o zi pe când plecam la școala cu fetițele noastre. Se întâmplă uneori dimineața să nu mai avem vreme să facem rugăciunea și atunci încerc să compenesez această lipsă, rugându-ne pe drum în mașină până la grădiniță și școală.

Uneori cântăm, alteori zicem rugăciuni scurte, dar alte ori parcă mai degrabă aș discuta cu Sofia și Ilinca pe un gând despre Dumnezeu.

Într-o zi mi-a venit ideea ca fiecare din noi să-și aleagă acum o persoană dragă și până seară să se roagă pentru ea, de câte ori își aduce aminte. Fetele au fost foarte încântate și în fiecare dimineață îmi amintesc că e momentul să le dau un gând bun despre Dumnezeu și să ne alegem pentru cine ne vom ruga.

Am luat această mică provocare în serios și de câte ori mi-aduceam aminte, mă rugăm pentru cel ales în ziua aceea. Dar nu mă rugam doar simplu: „Doamne ajută-l pe Bogdan” ci îmi aduceam aminte de detalii din viața lui și faceam tot felul de cereri lui Dumnezeu: de binecuvântare, de ajutor în diferite lucruri pe care le face, de iertare de păcate, și în felul acesta puteam pune mai mult suflet în rugăciune.

Mare mi-a fost bucuria când rugându-mă pentru un prieten el m-a sunat și a doua zi când ne-am întâlnit l-am simțit mai aproape sufletului meu, mi-era mai drag decât de obicei.

Într-o altă zi, m-am întâlnit seara întâmplător, într-un loc în care era foarte puțin probabil ca el să apară, cu prietenul pentru care mă rugasem de dimineață. M-am bucurat mult, și mi-am dat seama atunci că e bineplăcut lui Dumnezeu gândul acesta, de a alege pe cineva și de a ne ruga pentru el toată ziua.

Aș vrea să încerc într-o zi să mă rog și pentru o persoană care nu mi-e dragă, sau pentru persoanele care-mi sunt indiferente, sau în altă zi pentru o pesoană publică, pentru unul din conducătorii țării sau a Bisericii. Sunt modalități prin care putem să ne dezghețăm sufletul, dacă e împietrit în ne-iubire și egoism.

Roagă-te pentru șeful tău o zi întreagă ! Roagă-te pentru unul din profesorii tăi! Roagă-te pentru un vecin ! Roagă-te pentru un coleg de muncă pe care-l vezi întristat! Roagă-te pentru săracul de la colțul străzii pe care tocmai l-ai miluit! Roagă-te pentru cel ce știi că ține supărare pe tine! Roagă-te pentru soția ta / soțul tău o zi întreagă! Roagă-te pentru mama ta, tatăl tău, pentru sora sau fratele!

Ne putem ruga și pentru cei adormiți, că mare nevoie au și ei de dragostea noastră, care izvorăște tot din dragostea Mântuitorului Hristos.

Să cerem ajutor sfinților zilei și Maicii Domnului ca să mijlocească la Dumnezeu, să ne dea putere să ne rugăm pentru aproapele nostru. Nu e lucru puțin să te rogi pentru o persoană de dimineața până seara. Încercați acest lucru și veți trăi minuni!

Deprinzându-ne zilnic cu rugăciunea, ne vom apropia de Dumnezeu, și unii de alții.

Hristos a înviat!

Claudiu Balan


Articole Asemănătoare
5049

Rugaţi-vă seara, dimineaţa şi în celelalte clipe ale vieţii voastre de zi cu zi

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”. Când rostim această rugăciune, stabilim cu Hristos o relaţie personală care scapă raţiunii noastre. Viaţa lui Hristos pătrunde treptat în noi. Unii se roagă cu gândul, cu mintea. Or, nu poate exista rugăciune acolo unde nu e participarea inimii. În rugăciune, inima şi mintea sunt, în mod indisolubil, […]

Articole postate de același autor
5558

„Doamne, Tu îmi vezi sărăcia…”

Toți trecem prin această stare de epuizare, mai ales duminică seara; duminica este o zi foarte grea pentru preot. Cred că toți avem această problemă a rugăciunii făcută mecanic, fără prea mare tragere de inimă. Un lucru care ajută este stăruința, deoarece cantitatea în rugăciune aduce încetul cu încetul și calitatea. În ceea ce mă […]