Cu sprijinul enoriașilor, Biserica „Sfânta Treime” de la Rudi, r. Soroca, își va recăpăta aspectul de odinioară

1084

La Mănăstirea Rudi din raionul Soroca istoria reînvie. Grație enoriașilor, biserica „Sfânta Treime”, construită pe acest loc acum aproape 250 de ani, își va recăpăta aspectul de odinioară.

Lăcașul a fost zidit după anul 1777, în vechiul stil moldovenesc și este unica de acest fel din Basarabia.

„Biserica este în stil vechi moldovenesc. Așa biserici erau în perioada lui Ștefan cel Mare și este unica în Basarabia, care se păstrează până în zilele noastre.”

La început, mănăstirea a fost de călugări. De-a lungul timpului a avut parte de numeroase transformări, iar acum 20 de ani, a devenit mănăstire de maici.

„Obștea monahală este de aproape 35 de viețuitoare, împreună cu maica stareță. Sunt mai multe tinere decât femei în vârstă.”

Renovarea monumentului istoric a început în iunie anul trecut. Biserica era ruinată în proporție de aproape 80 la sută. „O restaurăm după proiect și după imaginile care s-au păstrat de altădată. Au fost legate rupturile din piatră, avem multe cornișe care lipsesc. Alături se construiește o biserică nouă, cea de iarnă, iar aceasta este biserica de vară. Biserica de iarnă a fost construită până la etajul doi, urmează cupola și așa mai departe”, a spus Jan Tărtăcuța, directorul unei firme de construcții.

„La al treilea etaj tot reparăm pe etape, acolo trifoiurile sunt din piatră, primele etaje sunt din cretă. Elementele deteriorate le schimbăm cu altele noi, trebuie să fim atenți ca să nu deformăm ceva.”

În apropiere de Mănăstirea Rudi descoperi locuri de o frumusețe rară, printre care „Farfuria turcului”, o peșteră, o cascadă, dar și Arcul Geodezic Struve, monument inclus în lista patrimoniului UNESCO.

Sursa: nordnews.md

Photo credit: ziarulnostru.info

 


Articole postate de același autor
676

Marele duhovnic al neamului românesc, Părintele Sofian Boghiu, a fost comemorat în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, la împlinirea a 19 ani de la trecerea în veșnicie

Marele duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, a fost comemorat marți, 14 septembrie, în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, la împlinirea a 19 ani de la trecerea sa la Domnul. Evenimentele prilejuite de pomenirea Părintelui Sofian, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, au început cu Slujba Panihidei, oficiată de părintele […]


Foto