Cu sprijinul enoriașilor, Biserica „Sfânta Treime” de la Rudi, r. Soroca, își va recăpăta aspectul de odinioară

142

La Mănăstirea Rudi din raionul Soroca istoria reînvie. Grație enoriașilor, biserica „Sfânta Treime”, construită pe acest loc acum aproape 250 de ani, își va recăpăta aspectul de odinioară.

Lăcașul a fost zidit după anul 1777, în vechiul stil moldovenesc și este unica de acest fel din Basarabia.

„Biserica este în stil vechi moldovenesc. Așa biserici erau în perioada lui Ștefan cel Mare și este unica în Basarabia, care se păstrează până în zilele noastre.”

La început, mănăstirea a fost de călugări. De-a lungul timpului a avut parte de numeroase transformări, iar acum 20 de ani, a devenit mănăstire de maici.

„Obștea monahală este de aproape 35 de viețuitoare, împreună cu maica stareță. Sunt mai multe tinere decât femei în vârstă.”

Renovarea monumentului istoric a început în iunie anul trecut. Biserica era ruinată în proporție de aproape 80 la sută. „O restaurăm după proiect și după imaginile care s-au păstrat de altădată. Au fost legate rupturile din piatră, avem multe cornișe care lipsesc. Alături se construiește o biserică nouă, cea de iarnă, iar aceasta este biserica de vară. Biserica de iarnă a fost construită până la etajul doi, urmează cupola și așa mai departe”, a spus Jan Tărtăcuța, directorul unei firme de construcții.

„La al treilea etaj tot reparăm pe etape, acolo trifoiurile sunt din piatră, primele etaje sunt din cretă. Elementele deteriorate le schimbăm cu altele noi, trebuie să fim atenți ca să nu deformăm ceva.”

În apropiere de Mănăstirea Rudi descoperi locuri de o frumusețe rară, printre care „Farfuria turcului”, o peșteră, o cascadă, dar și Arcul Geodezic Struve, monument inclus în lista patrimoniului UNESCO.

Sursa: nordnews.md

Photo credit: ziarulnostru.info

 


Articole postate de același autor
225

„Cea mai mare bucurie a Domnului este aceea de a fi slăvit întru copiii Săi, următorii Săi credincioşi”. Slujire arhierască în duminica a VII-a după Paști la Mănăstirea Curchi

Închipuiţi-vă doar o clipă că nu ştiţi nimic despre Domnul Iisus Hristos. Şi închipuiţi-vă în acelaşi timp că vă aflaţi într-o ţară ai cărei singuri locuitori sunt Apostolii Lui, sfinţii şi mucenicii; toţi cei care L-au urmat pe Hristos şi au vieţuit după Legea şi exemplul Lui…  Prin ucenicii Săi, aţi ajunge să-L cunoaşteţi pe […]