Actualitate

Serghei Curnic, preotul paroh al Bisericii de lemn: ,,Păstrați patrimoniul bisericesc în care strămoșii noștri au primit sfintele taine ale bisericii‘’

4316

Biserica medievală ,,Adormirea Maicii Domnului'' este un monument istoric și arhitectural deosebit, care a rezistat secolelor, sub ploaie, vânt și ninsoare. Purtând o discuție cu parohul acestei biserici am aflat mai multe lucruri despre istoria și specificul acesteea.

Astfel, ni spus că biserica a fost ctitorită în anul 1642 de răzeşii din Hirişeni la mănăstirea Hârjăuca, care a fost reședința de vară a mitropolitului Moldovei. În 1821, mănăstirea şi-a strămutat vatra, iar biserica a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni la rugămintea locuitorilor. Călugării luînd binecuvântare de la mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni au demontat-o și pe acest loc s-a ridicat o altă biserică din piatră, cea de lemn servind ca paraclis de cimitir.

  În anul 2010 biserica de lemn a fost transferată la Chişinău. Din păcate, după 12 ani în care a rămas fără acoperiş pe ploi şi ninsori, biserica de lemn se afla într-o stare avansată de degradare, rezistenţa acesteia fiind extrem de şubredă. Pentru a o restaura, a fost nevoie de o muncă meticuloasă, înfăptuită de o echipă de restauratori cu experienţă în domeniul dat, experienţă căpătată la transferarea şi restaurarea bisericii de lemn din satul Palanca, raionul Călăraşi.

Arhitecţii au fost foarte atenţi la faptul ca aspectul bisericii să fie păstrat în conformitate cu cel iniţial. Astfel, pe partea exterioară se pot vedea cu ochiul liber vechile bârne, păstrând plăcuţele cu numerele fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou, iar acoperişul înalt ne duce imediat cu gândul la vechile biserici de lemn din Moldova medievală.

  Părintele Serghei Curnic ne-a mărturisit că primele biserici apărute în spațiul nostru au fost din lemn, pentru că lemnul a fost materialul cel mai ușor de dobândit și fiind  un material cald, crede că de aceea enoriașii sunt atrași să vină în acest loc sfânt.

Părintele este de părerea că buneii și strămoșii noștri s-au rugat, și-au împărtășit durerile, bucuriile în majoritatea bisericile din lemn care erau mai simple, mai calde sufletește și de aceea în genele noastre mai există acel sentiment al spiritualității, al sufletului strămoșilor noștri. Respectiv, intrând în ea ne simțim bine de parcă am mai fost și ne-am mai rugat aici, dar de fapt aceasta poate fi pentru prima dată.

  Spre sfârșitul discuției parohul Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului'' a venit cu un îndemn către credincioșii țării noastre.

,,Îndemn pe credincioșii noștri să se întoarcă cu fața la credință, că atunci când vor face acest lucru va fi mai puțină tulburare, mai multă iertare atât în sufletele lor, cît și în întreaga societate. Ce ține de patrimoniul bisericesc, îndemn ca să se păstreze orice lăcaș sfânt în care strămoșii noștri s-au rugat și au beneficiat de canoanele bisericești și de tainele sfintei biserici.

 Păstrați credința, pentru că doar atunci Dumnezeu își va coborî mila față de toți cei care tind spe El.’’

                                                                        Maria Cucută- Rujină pentru Altarul credinței


Articole postate de același autor
3325

Tabără Internațională de sculptură la Mănăstirea Condriţa. Opt artişti plastici din ţară, dar şi de peste hotare, cioplesc din piatră compoziţii cu tematică religioasă

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, opt artişti plastici din ţară, dar şi de peste hotare participă la prima ediţie a Taberei Internaționale de Sculptură „Drumul Crucii”, găzduită de Sfânta Mănăstire Condriţa. Până la sfârşitul acestei luni, în curtea Mănăstirii, pelerinii vor putea admira opt sculpturi din piatră. Tabăra e […]