Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, la Catedrala Episcopală din orașul Soroca

1900

Miercuri, 9 august, în ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, PS Ioan Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramul Adormirea Maicii Domnului din orașul Soroca.

La slujba praznicală, alături de preoții slujitori, a participat numeroși credincioși, veniți să aducă prinos de rugăciune Sfântului Marelui Mucenic Pantelimon, Tămăduitorul de boli.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”.

Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.

Tuturor enoriașilor prezenți, PS Episcop Ioan le-a transmis un mesaj de felicitare, cu prilejul sărbătoriri, acestui mare Sfânt al Ortodoxiei.

Tot în această zi, în curtea Catedralei episcopale din Soroca, PS Ioan împreună cu soborul preoțesc a săvârșit și Taina Sfântului Maslu.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni.

Sursa: http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
5478

Predică la Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Iubiți credincioși, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, Care a dat dar și putere ucenicilor Săi, de a vindeca tot felul de boli, de a învia și mântui sufletele oamenilor, un dar ca acesta l-a dat și mul­tor sfinți, martiri și ierarhi. Unul din cei mai de sus sfinți tămă­duitori fără de plată a bolnavilor […]

Articole postate de același autor
9877

Ea a ales pocăinţa, noi ce alegem… (predică la Duminica a V-a din Post)

Biserica noastră, iubiţii mei, Sfânta Biserică Ortodoxă nu este o plăsmuire omenească. Dacă era aşa, în urma atacului sălbatic la care a fost şi este supusă de către duşmanii ei mai vechi şi mai noi, ar fi trebuit să fi fost nimicită, n-ar mai fi existat. Însă lupta aceasta dovedeşte tocmai faptul că Biserica lui […]