Celebrare duhovnicească a 45 de ani de slujire clericală și 30 de ani de slujire arhierească a Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir

1154

În Duminica a V-a după Cincizecime, în ziua cinstirii icoanei Maicii Domnului din oraşul Kazan, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova împlinește 30 de ani de slujire arhierească și 45 de ani de slujire clericală. 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitroplitană din Chișinău a fost marcată de rugăciuni de bucurie şi recunoştinţă faţă de Bunul Dumnezeu, pentru ocrotirea cerească a binecredinciosului nostru popor, având rugători pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, al Chișinăului și al întregii Moldove și pe ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, PS Siluan Episcop de Orhei, PS Ambrosie, Episcop de Bogorodsk și PS Vichentie de Zlatousk.

În atmosfera festivă şi măreaţă a serviciului divin duminical, tânărul teolog Andrei Potoroacă s-a învrednicit de a fi hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” din Chișinău

Înaltpreasfinţitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari a vorbit din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a dat o aleasă apreciere meritelor  Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, exprimate prin grija şi munca asiduă pentru renaşterea spiritualităţii Ortodoxe şi pentru promovarea şi apărarea valorilor duhovniceşti în lumea secularizată de astăzi.

În continuarea alocuţiunii sale, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop a subliniat faptul că exemplul ÎPS Mitropolit Vladimir este şi va fi urmat cu dragoste şi încredere de plinătatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, spre lauda lui Hristos şi spre mântuirea dreptcredinciosului popor.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu onoare, a conferit Întîistătătorului Bisericii, Ordinul Recunoștinței, pentru multitudinea activităților Sale arhipăstorești.

La slujba din cea dea V-a Duminică după Cincizecime a participat și Excelența Sa, Președintele Republicii Moldova, Dl Igor Dodon, care a venit cu un mesaj de felicitare pentru Mitropolitul  Vladimir, dar și pentru întreg poporul binecredincios.

„Cetățenii au cea mai mare încrede în Biserică. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că, pe parcursul a 30 de ani ați făcut tot posibilul ca să păstrați credința noastră ortodoxă. Aeasta ne-a făcut mai puternici, ne-a permis să trecem peste toate provocările. Biserica va fi mereu pilonul de bază al statalității noastre.”

Amintim că Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill l-a felicitat pe Mitropolitul Vladimir în care i-a mulțumit pentru contribuția ”substanțială și folositoare în procesul de armonizare a relațiilor dintre Biserică și stat, în Republica Moldova, exprimându-și speranța că ”și de acum înainte această colaborare să aducă roade bune”. În semn de prețuire, Patriarhul ia dăruit Mitropolitului Vladimir o panaghie comemorativă.

Mitropolitul Vladimir le-a mulţumit tuturor pentru frumoasele urări, declarând că şi mai departe, cu voia Domnului, îşi va îndeplini chemarea de Mitropolit pentru turma încredinţată spre păstorire.

Întâistătătorul a avut alese cuvinte de recunoştinţă pentru Preşedintele şi oamenii politici prezenţi la serviciul divin, care de-a lungul timpului au sprijinit Biserica Ortodoxă din Moldova, continuând să contribuie şi acum la promovarea şi întărirea tezaurului duhovnicesc în societatea noastră.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni,  de corul Sfintei Mănăstiri Curchi și de corul de copii al Catedralei Mitropolitane.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
4566

Să-I mulțumim lui Dumnezeu!

Să-I mulțumim lui Dumnezeu că este bun și îndurat, Și câte noi cerând la El, ne-a ascultat și ni le-a dat. Prezența Lui e peste tot; ne vede și ne-aude. Cerșind la bunătatea Lui, ne dă cu mult mai multe. Ne vede gânditori de ziua următoare și ne întrebăm: Cum va mai fi? El pune alinare. […]