Actualitate

Casa memorială Părintele Sofian Boghiu și-a deschis ușile pentru vizitatori

1186

Luni, 14 septembrie, pe teritoriul Complexului Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu” din Cuconeștii Vechi, Edineț, a fost săvârșită o Panihidă pentru marele duhovnic al neamului – Arhimandritul Sofian Boghiu, la 18 ani de la plecarea sa în veșnicie.

Satul Cuconeştii Vechi a trăit o tragedie adevărată între anii 1975-1978, când odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

În anul 2010, un grup de cuconeșteni, în frunte cu Ion Bortă și Natalia Voina, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, prin care se încearcă recuperarea acestui colț de rai numit Cuconeștii Vechi.

În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul de altă dată. S-a lucrat la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail. S-a procurat un teren pentru amenajarea casei memoriale ”Părintele Sofian Boghiu”, s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principlalelor edificii de altădată.

Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, a fost ridicată o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat un foișor cu vedere către malul pitoresc al Prutului.

La eveniment au participat primarul localității dna Irina Chimacovscaia, directorul gimnaziului din Cuconeștii Noi, dna Natalia Voina, Egumena Daniela Mereuță, stareța Mănăstirii „Învierea Domnului” din Briceni și oaspeți veniți să-l comemoreze în rugăciune pe vrednicul de pomenire – Arhimandrit Sofian.

Protoiereul Octavian Moșin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Chișinău, împreună cu protoiereul Mihail Bortă, de la biserica „Sf. Ierarh Spiridon” a Spitalului de Urgență din Chișinău, au înălțat rugăciuni pentru odihna și iertarea păcatelor pururea pomenitului părinte Arhimandrit Sofian și a fratelui său, ierodiaconul Luca, dar și a ieromonahului Constantin (Cristea), cel care și-a dus cu demnitate crucea în cele mai grele vremuri de prigoană a Bisericii.

După oficierea Panihidei a urmat un concert de cântare duhovnicească dedicat în memoria Sfinților Închisorilor, prezentat de către Corul bisericii „Sf. Ierarh Spiridon” din Chișinău, condus de preoteasa Magdalena Bortă.

Evenimentul a continuat la Casa Memorială Părintele Sofian Boghiu, unde a avut loc slujba de sfințire a unui clopot și au fost aprinse două candele în memoria Părintelui Sofian și a fratelui său Ierodiaconul Luca.

Proiectul a fost demarat pentru „a-l așeza pe Părintele Sofian în conștiința locuitorilor, în cultura și spiritualitatea locurilor natale”, ne-a spus pr. Mihail Bortă.

„Casa memorială Părintele Sofian Boghiu, după ample lucrări și-a deschis astăzi pentru prima dată ușile. Vara aceasta cu Ajutorul Domnului și a oamenilor de bună credință a fost finisat interiorul edificiului, iar în această toamnă se preconizează și finisarea lucrărilor la exterior.

Casa memorială va prezenta aspecte din perioada copilăriei și a studiilor, călugăria, detențiile, slujirea și activitatea pastoral-misionară și iconografică, precum și slujirea în demnitatea de arhimandrit al Sfintei Mănăstiri Antim.

Pentru a prezenta lucrarea misionară și culturală, în casa memorială vor fi așezate obiecte ce au aparținut Părintelui Sofian, copii ale manuscriselor sale, volumele sale, o serie de icoane semnate, fotografii din întâlnirile cu personalități ale Bisericii și culturii, de pe ambele maluri ale Prutului.

În împlinirea acestui demers, adresăm invitația apropiaților și fiilor săi duhovnicești, oamenilor de cultură și tuturor celor care au creionat aspecte ale vieții și slujirii Arhimandritului Sofian, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale”, a declarat părintele Mihail Bortă.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, ucenicul sfântului Ioan „cel străin” (Ivan Kulîghin) de la Optina, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale, cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
753

Botezul Domnului, sfințirea apelor și înnoirea omului

Botezul Domnului sau Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare la râul Iordan la vârsta de 30 de ani. Această zi reprezintă momentul în care Hristos Domnul Se arată lumii ca Fiul lui Dumnezeu. Este şi ziua în care Sfânta Treime Se arată la Iordan: „Iisus a venit din Nazaretul Galileei şi S-a botezat în Iordan, de către […]