Tot mai multe intoxicaţii în rândul copiilor, în special din cauza bananelor

3893

Tot mai mulți copii au ajuns la spital din cauza intoxicațiilor cu fructe. Motivul – acestea conțin o cantitatea prea mare de nitrați, care afectează destul de grav sănătatea organismului, spun medicii. Zilnic, la Secția Gastroenterologie a Institutului Mamei și Copilului ajung micuți cu intoxicații, atât din cauza fructelor, cât și a legumelor. În mare parte, intoxicațiile sunt cauzate de banane, spun specialiștii.

Este și cazul Marianei, a cărei fetiță de patru ani a fost internată câteva zile în urmă la spital. „Luni seara fata a mâncat banane și marți dimineață a avut diaree și vomă. Copilul vomita într-una și apoi m-am adresat la doctor. Cu toate că au trecut câteva zile de când facem tratament, fetița tot nu mănâncă, doar bea apă”, a spus Mariana.

Femeia mai spune că atunci când a cumpărat bananele s-a mirat pentru că erau neobișnuit de mari. „Pentru prima dată văzusem așa banane mari. I-am spus și soțului că probabil arată așa din cauza mutațiilor. Copilul nici nu a mâncat-o pe toată”, adaugă tânăra mămică.

În salonul alăturat am mai găsit o mămică, care spune că și fetița ei de patru ani s-a intoxicat după ce a mâncat fructe. „A mâncat banane și portocale și curând au început și stările de vomă. De asemenea, avea febră 39 C și diaree. Imediat m-am adresat la spital și am urmat tratamentul corespunzător. Acum fetița se simte mai bine”, afirmă mama.

Printre copiii internați la Institutul Mamei și Copilului este și o adolescentă de 14 ani, care s-a îmbolnăvit tot din cauza bananelor. „Într-o dimineață am mâncat terci cu banane și după aceasta mi-a fost foarte rău. Vomitam încontinuu și părinții m-au adus la spital. Acum mai am slăbiciuni, dar mă simt mai bine. Deja nu mă doare nimic”, a mărturisit adolescenta.

Întrebați dacă vor depune o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorului, părinții spun că vor să-și vadă odraslele sănătoase și nu au timp să o facă acum. De cealaltă parte, medicii spun că nu pot face nimic, deoarece astfel de cazuri au devenit deja o obișnuință pentru țara noastră, iar motivul este că aceste fructe care ajung în magazine și piețe nu ar fi verificate corespunzător.

„Intoxicațiile întotdeauna au fost și vor fi, dar este necesar de făcut un control mai riguros la produsele care ajung pe piață. Acum este sezonul bananelor și ele majoritatea conțin nitrați. Oamenii nu pot să știe care banană este calitativă și care nu. Sunt alte organe care ar trebui să se ocupe de asta”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Ion Mihu, șeful Secției Gastroenterologie de la Institutul Mamei și Copilului.

Specialistul mai spune că de cele mai multe ori, oamenii care vin din străinătate ajung să fie spitalizați în secțiile de gastrologie din cauza intoxicațiilor.

„Oamenii se nedumeresc cum de în străinătate mănâncă fructe crescute în seră și nu au probleme, dar când ajung aici și mănâncă fructe naturale se intoxică”, mai afirmă doctorul.

Astfel, specialistul recomandă părinților să spele mai des fructele și să fie atenți la ce consumă, iar în caz că cineva s-a intoxicat, atunci e recomandat să bea cât mai multe lichide.

„Este bine ca imediat ce apar simptomele adverse să se consume multe lichide și, ulterior, de adresat la medic. Părinții nu trebuie să exagereze și să bea toate medicamentele pe care le cunosc. Din păcate, ei nici nu pot face mai mult de atât. Măsurile de prevenție a unor astfel de situații trebuie luate de către agențiile responsabile de monitorizarea alimentelor care se comercializează la noi. Ele nu trebuie să permită vânzarea produselor neconforme și trebuie să efectueze controale mai riguroase”, încheie Mihu.

 

sursa e-sanatate.md


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3344

Arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, a înfăptuit o vizită de lucru în protopopiatul Slobozia

Arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, a înfăptuit o vizită de lucru în protopopiatul Slobozia. Vladâca a fost însoțit de secretarul personal al arhiepiscopului, arhimandritul Benedict (Țircov) și protopopul de Slobozia, protoiereul Andrei Danilescu. Arhiepiscopul Sava, însoțit de cler și pastorul responsabil pentru regiunea transnistreană a uniunii bisericilor creștine evanghelice baptiste din r. Moldova P. […]

Articole postate de același autor
1763

Moaștele Sfântului şi Dreptul Simeon aduse spre închinare la Biserica “Întâmpinarea Domnului” din Chișinău

Veste bună pentru credincioşii ortodocşi din capitală. Începând de astăzi şi până pe 17 februarie, la Biserica “Întâmpinarea Domnului” din Chișinău (str. M. Kogălniceanu, nr. 67),  se va afla spre cinstire un fragment din moaştele Sfântului şi Dreptului Simeon.  Vineri, 2/15 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Întâmpinarea Domnului. Cu acest prilej,  Sfânta Liturghie la capela universitară va […]