Nu poţi construi prosperitate pe sânge nevinovat sau de ce avortul e un păcat foarte mare

2994

Femeile care își avortează copiii, indiferent prin ce mijloace, se numesc ucigașe de copii, iar nu mame, și primesc pedepse grele încă din viața aceasta. Iată ce spun și canoanele Sfinților Părinți în legătură cu păcatul uciderii de prunci: „Femeile care păcătuiesc și își omoară fătul în pântece, făcând ucidere, să fie oprite, după hotărârea dată mai înainte, ca să fie oprite vreme de zece ani după treptele canonisirilor hotărâte” (Canonul Sfântului Vasile cel Mare).

În vremurile noastre, Biserica rareori aplică o regulă atât de strictă, dar nu pentru că acest păcat a încetat să mai fie grav. În orice caz, el este atât de grav, așa încât duhovnicul nu-l poate dezlega imediat după spovedanie, dar face acest lucru numai după ce femeia a îndeplinit ascultarea care i-a fost dată pentru un anumit timp, pentru iertarea păcatelor, un canon.

Prin atribuirea acestei ascultări femeii care a păcătuit, slujitorul se conformează condițiilor ei de viață. Un canon poate fi lipsa Sfintei Împărtășanii, timp de trei luni, un an, doi, pot fi și metaniile, și postul strict, și rugăciuni de pocăință cu lacrimi pentru păcatele săvîrșite, și ajutor social bebelușilor orfani, bolnavi și nefericiți…

Toate aceste metode de vindecare, pe care duhovnicul le aplică unei femei în timpul Spovedaniei, îi ușurează sufletul de severitatea păcatului și, dacă împlinește în întregime canonul dat, ea, prin harul lui Dumnezeu, primește iertare de păcatul uciderii de prunci. În caz contrar, păcatul nepocăit al uciderii unui copil îi lipșește pe soți de harul lui Dumnezeu și aceștia vor fi trași la răspundere în fața lui Dumnezeu pentru uciderea unui copil nenăscut.

Prin urmare, nu ar trebui să fim surprinși dacă, după întreruperea sarcinii, va începe o boală gravă, familia se desparte brusc sau apare o altă nenorocire. Acestea sunt consecințele a uciderii de prunci. Căci prosperitatea vieții de familie nu poate fi construită pe sânge nevinovat, chiar dacă căsătoria a fost binecuvântată prin Taina Nunții.

Este de datoria unei femei creștine să-și amintească mereu acest lucru și, ocazional, să dea sfaturi bune și să-și oprească fiica, prietena și pe alți complici în uciderea de prunci – soțul, rudele, ginecologul – de la comiterea unui păcat de moarte.

 

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1200

Mitropolitul Clement de Nijn și Priluki: Viitorul Bisericii Ucrainene se va determina după război

Conducătorul Departamentului Sinodal pentru Informare și Educație al BOU a spus că toate inovațiile din cadrul Bisericii trebuie să o întărească, nu să o împartă. Într-o conversație cu jurnaliștii de la BBC News Ukraina, conducătorul Departamentului Sinodal pentru Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene mitropolitul Clement de Nijn și Priluki a negat cu hotărâre orice apropiere de […]