„Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”, sărbătorită la Catedrala Mitropolitană

3026

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. (Troparul Sfântului Ierarh Nicolae)

În ziua pomenirii Aducerii Cinstitelor Moaşte ale Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

La slujba bisericească a onorat cu prezența, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova.

În timpul serviciului divin, diaconul Serghei Barbu a fost hirotonit de către chiriarh în treapta de preot, pe seama parohiei „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din cartierul Botanica al Capitalei

Cu această deosebită ocazie, Vlădica Vladimir i-a urat nou hirotonitului slujitor să fie vrednic de chemarea sa și să ceară în toată clipa vieții lor ajutorul ș mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolae în fața Domnului Hristos.

De menţionat în mod deosebit faptul că Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir are o legătură de suflet deosebită cu Sfântul Ierarh Nicolae, pentru că a primit la botez numele în cinstea lui şi astfel nu întârzie să-i ceară în rugăciuni mijlocire pe lângă Mântuitor pentru tot poporul binecredincios, iar pe lângă aceasta, astăzi s-au împlinit patruzeci și patru de ani din momentul în care arhipăstorul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi-a început slujirea la Altarul Domnului.

Cu acest bineplăcut prilej, secretarul mitropolitan și chelar al Catedralei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir din partea întregului sobor preoțesc, urându-i ani mulți, toți sănătoși, aşa încât Tatăl cel Ceresc să-l țină și mai departe ca pe un îndrumător blând și de nădejde la cârma Bisericii Ortodoxe din Moldova.

 * * *

Sfântul Ierarh Nicolae este un sfânt cinstit de toată creştinătatea. Cinstirea sa este uneori mai mare decât a unora dintre Apostoli. Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, nobleţea romană şi inteligenţa greacă. A strălucit prin bunătate şi înţelepciune. Pentru multa sa bunătate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

A trăit în secolele III şi IV, fiind arhiepiscop în Mira Lichiei. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari (Italia), la 22 mai 1087, pentru a nu cădea pradă în mâinile musulmanilor.

Sfântul Ierarh Nicolae este foarte vestit pentru faptele bune pe care le-a făcut, fiind recunoscut drept simbol al milosteniei creștine şi onestităţii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1500

Duminica a XXV-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chişinău

În Duminica a XXV-a după Cincizecime, cu binecuvântareaÎnaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. În dimineața zilei, Preasfinția Sa, a fost întâmpinat călduros de către soborul de preoți ai sfintei catedrale în […]

Articole postate de același autor
1608

ÎPS Mitropolit Vladimir a sfințit prestolul bisericii din s. Merenii Noi, r. Anenii Noi

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul enoriașilor parohiei cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din s. Merenii Noi, r. Anenii Noi. Alături de Înalpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, Prot. mitr. Igor Chelea, protopop de Anenii […]


Foto