„Adormirea Maicii Domnului” – hramul Catedralei din or. Cimișlia

1136

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria este cinstită în toată lumea creștină prin multe sărbători în cursul anului bisericesc, însă Praznicul Adormirii Maicii Domnului de astăzi reprezintă cea mai frumoasă și bogată învățătură cunoscută de credincioși, căreia imnografii i-au dedicat cele mai alese și frumoase imne și cântări, pentru că ea, după Învierea și Înălțarea Domnului, este cea mai apropiată și mai vie încredințare de slava menită celor ce cred în Domnul.

Cu acest minunat prilej, zeci de credincioși ai orașului Cimișlia au luat parte astăzi la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului bisericii și al orașului, de către soborul preoțesc în frunte cu Parohul locașului central de închinare al urbei, Prot. Mitr. Nicolae Cristov.

Sărbătoarea hramului a început cu o seară înainte de praznic, când s-a oficiat slujba Vecerniei și s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, iar credincioşii au primit binecuvântare şi har de la soborul slujitor.

Sărbătorind împreună astăzi praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, soborul preoților adunați de la mai multe parohii din Protopopiatul Cimișlia, corul și credincioșii s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor şi ocrotire cerească, mulțumindu-I Născătoarei de Dumnezeu pentru rugăciunile Ei de mijlocire aduse la tronul Preasfintei Treimi.

După încheierea Sfintei Liturghii, Parohul bisericii, Părintele Nicolae, cu caldă și părintească bucurie, a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc și cinstirea mare de care se bucură Preasfânta Născătoare de Dumnezeu din partea fiilor neamului nostru.

La final, Parohul bisericii a adresat cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți: preoților slujitori, cântăreților din Grupul coral „Gnosis” și tuturor credincioșilor parohiei și oaspeților, pentru prezența la hramul bisericii, pentru dragostea și grija arătată locașului ocrotit de Maica Domnului, venind cu toți să ia parte la sărbătoarea de astăzi.

După slujba praznicală, credincioșii au participat la agapa frățească de sărbătoare, după care s-au întors acasă plini de încredere, bunătate, bucurie și pace.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, condus de teologul Serghei Crudu.


Articole postate de același autor
6378

De ce și cum să începem să postim? Partea I – De ce cresc copiii în somn?

Pentru că tradiția postului s-a pierdut demult și acum oamenii au nevoie de explicații științifice pentru a accepta un anumit lucru, voi începe cu o realitate științifică: Hormonul de creștere (și regenerare) se secretă atunci când nivelul de glucoză din sânge este scăzut. Cum adică?, veți întreba. ADICĂ – atunci când NU MÂNCĂM! Toți am […]


Foto