Slujire arhierească la mănăstirea „Sf. M. Cneaz Vladimir” prilejuită de celebrarea ocrotitorului ceresc

1380

Vineri, 15/28 iulie 2017, în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Chiric și Iulita (305) și a Sfântului întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir (1015), mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horăști, r-nul Ialoveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul ceresc.

La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, care a săvârșit în biserica mănăstirii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de preoți și diaconi.

Împreună cu Episcopul de Orhei au  coliturghisit și PC Părinte Arhimandrit Nectarie, Starețul Mănăstirii Horăști, Prot. Mitr. Anatolie Stefanov, Protopop de Ialoveni, Prot. Mitr. Sveatoslav Ungureanu, Protopop de Râșcani, precum și un numeros sobor preoțesc, atât din țară, cât și din străinătate.

Numeroși credincioși veniți din Bucovina, din Chișinău și din împrejurimi au luat parte la hramul mănăstirii, care s-au rugat alături de cler și de obștea monahală și au înălțat laude și cântări duhovnicești Sfântului Mare Cneaz Vladimir, ocrotitorul ceresc al acestui sfânt așezământ monahal.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost prezenți și ctitorii așezământului monahal, printre care și Ex-Președintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin, unul din întemeitorii și ctitorii principali ai acestei mănăstiri, zidite în cinstea Sfântului Mare Cneaz Vladimir, ocrotitorul ceresc al Excelenței Sale.

Sărbătoarea de astăzi a fost una cu totul specială și pentru tânărul teolog Alexei Gînu, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău, care, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a fost hirotonit de către PS Siluan în treapta de diacon, pe seama mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horăști, r-nul Ialoveni.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a pus la inima creștinilor un înălțător cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, dorindu-le tuturor spor pe calea mântuirii și a năzuințelor sufletești.

Ca delegat, Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Vladimir, adresând felicitări cordiale conducerii Sfintei Mănăstiri, cât și d-lui Președinte Vladimir Voronin.

„Priveliștea încântătoare a acestui măreț eveniment  și atmosfera de rugăciune și evlavie care s-a simțit în timpul Sfintei Liturghii ne-a făcut să ne simțim ca și solii Împăratului Vladimir care au participat ca trimiși ai săi la Liturghia Ortodoxă din Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol”, a arătat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei.

La rândul său, Părintele Arhimandrit Nectarie, Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști, a mulțumit atât Preasfinției Sale pentru slujire și purtarea de grijă față de sfintele mănăstiri, dar și tuturor credincioșilor pentru prezență și rugăciune stăruitoare, invitându-i pe toți să i-a parte la agapă frățească pregătită cu mult drag de obștea mănăstirii.

Sfinte Mare Cneaz Vladimir roagă-L pe Domnul Dumnezeu să păzească și să ocrotească toate bisericile creștine, toate țările creștine și pe toți oamenii de vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Amin.

Sectorul Sinodal Mănăstiri și viață monahală


Articole postate de același autor
3841

Episcopul Macarie: 12 cuvinte către tineri

Cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, 12 august 2018, Episcopul Macarie al Europei de Nord transmite prin intermediul Agenției de știri Basilica 12 cuvinte către tineri: 1. Voi, tinerii, sunteți cei mai vânați dintre toți! Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, ideologiile de gen sau anti-familie, toate sunt menite, în primul rând, capturării voastre. Tinerețea voastră este „marfa” […]


Foto