A fost celebrată Sărbătoarea Hramului Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din or. Cimișlia

567

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria este cinstită în toată lumea creștină prin multe sărbători în cursul anului bisericesc, însă Praznicul Adormirii Maicii Domnului de astăzi reprezintă cea mai frumoasă și bogată învățătură cunoscută de credincioși, căreia imnografii i-au dedicat cele mai alese și frumoase imne și cântări, pentru că ea, după Învierea și Înălțarea Domnului, este cea mai apropiată și mai vie încredințare de slava menită celor ce cred în Domnul.

Cu acest minunat prilej, zeci de credincioși ai orașului Cimișlia au luat parte miercuri, 28 august 2019, la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului bisericii și al orașului, de către soborul preoțesc în frunte cu Parohul locașului central de închinare al urbei, Protoiereul mitrofor Nicolae Cristov.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău.

Sărbătoarea hramului a început cu o seară înainte de praznic, când s-a oficiat slujba Vecerniei și s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, iar credincioşii au primit binecuvântare şi har de la soborul preoțesc slujitor.

Sărbătorind împreună praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, soborul preoților adunați de la mai multe parohii din oraș, precum și din cadrul Protopopiatului Cimișlia, corul și credincioșii s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor şi ocrotire cerească, mulțumindu-I Născătoarei de Dumnezeu pentru rugăciunile Ei de mijlocire aduse la tronul Preasfintei Treimi.

După încheierea Sfintei Liturghii, Parohul bisericii, Părintele Nicolae, cu caldă și părintească bucurie, a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc și cinstirea mare de care se bucură Preasfânta Născătoare de Dumnezeu din partea fiilor neamului nostru, aducând în fața credincioșilor și a oaspeților și câteva crâmpeie din istoria locașului de cult.

La final, Parohul bisericii a adresat cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți: preoților slujitori, cântăreților din Grupul coral „Gnosis” din Chișinău și tuturor credincioșilor parohiei și oaspeților, pentru prezența la hramul bisericii, pentru dragostea și grija arătată locașului ocrotit de Maica Domnului, venind cu toți să ia parte la sărbătoarea de astăzi.

După slujba praznicală, credincioșii au participat la agapa frățească de sărbătoare amenajată în curtea bisericii, după care s-au întors acasă plini de încredere, bunătate, bucurie și pace.

A consemnat: Serghei CRUDU, teolog


Articole postate de același autor

Foto