Ce spune unul dintre cei mai titraţi arbitri români despre trăirea ortodoxă?

2581

Într-un interviu acordat pentru GSP.ro, unul dintre cei mai titraţi arbitri români, Alexandru Tudor, a atins pe lângă subiecte sportive şi unele aspecte care au legătură cu trăirea ortodoxă.

Sincer şi natural, Alexandru Tudor nu s-a sfiit să vorbească despre credinţa ortodoxă, despre post, sau despre alte subiecte duhovniceşti.

Dumnezeu nu te lasă niciodată

În interviu, Alexandru Tudor a recunoscut că nu a fost dintotdeauna o persoană religioasă, şi că a descoperit credinţa în activitatea sportivă.

„La fotbal am descoperit credința. Cariera mea a fost ca o scară, dificultatea și presiunea din arbitraj m-au împins să caut ajutor”.

Acum însă recunoaşte cu fermitate că „Dumnezeu nu te lasă niciodată” şi că aspectele materiale nu contează deloc.

„Ce contează banii, mă? Mă duc la nevastă-mea și-i cer cinci lei pentru un sandviș. O să mor de foame vreodată? Și dacă o fi să mor de foame, asta e, o să zic și eu că țin post”, a precizat Alexandru Tudor.

Degeaba mănânci doar scovergi dacă îi bârfești pe toți

Referitor la post, fostul internaţional evidenţiază că „e o chestiune de suflet”.

„Că nu mănânci carne, ouă, ăsta e un început”, a spus Alexandru Tudor, care apoi a definit postul într-o manieră personală:

„Postul înseamnă că dacă vine cineva și mă ispitește să vorbim de rău despre tine, eu îi spun Hai să vedem cum facem ca să fim toți trei bucuroși!”

El a remarcat că „degeaba mănânci doar scovergi dacă îi bârfești pe toți și-i acuzi că ți-au furat portofelul!”

Despre responsabilitate

De asemenea, Alexandru Tudor a spus că sufletul este „pasiunea sa principală” şi că alocă mult timp pentru „a–i construi pe cei din jurul său”.

„Ca să vă dați seama, vă dau un citat din scrierile Sfântului Ioan Iacob, am icoana lui tot timpul cu mine în mașină: O, om, ce mari răspunderi ai de tot ce faci pe lume! De pilda ce la lume dai, ea mereu spre Iad sau Rai pe mulți o să-i îndrume!”.

În acest sens el a subliniat că are o responsabilitate față de copiii cu care interacționează și față de copiii lui.

„Fi-miu face fiecare gest pe care-l fac eu, fie-mea la fel”, a explicat fostul internaţional.

Cât despre fericire, arbitrul a spus că dacă urmăm exemplul Sfinţilor Părinţi învăţăm cum să trăim într-un mod armonios:

„Există posibilitatea ca un părinte din secolul al doilea să nu se descurce pe iPhone. Se descurcă la chestiuni mult mai importante, la creier și la inimă. Dacă voi căutați fericirea, o veți găsi în iPhone? N-aveți cum!”

Alexandru Tudor a vorbit despre modul în care îşi găseşte starea de bine, evidenţiind că în această perioadă îi face mare plăcere să asculte colinde tradiţionale româneşti interpretate de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale.

„Când începe să cânte, se ridică părul pe tine, frate! Când îți cântă Deșteaptă-te, române! sau Balada lui Iancu sau o colindă d-aia adevărată… De așa ceva am nevoie. Și de Maramureș, de Botoșani, să simt că trăiesc”.

Alexandru Tudor

Alexandru Tudor, 47 de ani, este arbitrul român cu cele mai multe meciuri în Liga 1, 382.

Acesta a debutat în Divizia A pe 15 mai 1999, în partida dintre Universitatea Craiova și Universitatea Cluj.

Tudor a devenit arbitru FIFA în 2001, primul său meci internațional fiind pe 23 martie 2001, când a condus duelul Under 21 dintre Cipru și Irlanda.

Pe 4 noiembrie 2008 a debutat în Liga Campionilor, la partida dintre FC Barcelona și Basel.

sursa basilica.ro


Articole postate de același autor
1709

Enciclica Bisericii Greciei despre noul coronavirus: text integral

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a decis săptămâna aceasta să transmită o enciclică pe tema coronavirusului către toate eparhiile într-un efort al Bisericii de a se alătura autorităților de stat pentru prevenirea răspândirii bolii. Circulara semnată de Arhiepiscopul Atenei și ceilalți membri ai Sinodului Permanent conține o listă cu cinci îndemnuri spirituale și practice adresate credincioșilor. Pe […]