8 modele de creștini care au plecat la Domnul în 2018

2272

Să ne reamintim ce modele demne de urmat pentru orice creștin au părăsit această lume în anul 2018.

În primul rând, să nu uităm miile de creștini care au murit pentru credința lor în anul 2018 în Orientul Mijlociu, dar nu numai. Coreea de Nord, Afganistan, Somalia, Sudan și Pakistan au fost printre cele mai periculoase zone pentru cei ce mărturisesc credința în Iisus Hristos.

  1. Părintele Placide Deseille

Părintele Arhimandrit Placide Deseille a trecut la cele veşnice duminică 7 ianuarie 2018, la vârsta de 91 de ani.

Inițial monah cistercian, Placide Deseille, a întemeiat în 1966 Mănăstirea de rit bizantin „Sfântul Antonie cel Mare” la Aubazine en Corrèze, apoi s-a convertit la Ortodoxie în 1977, împreună cu întreaga obște.

Părintele Placide a predat teologie patristică la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint Serge din Paris. El a vizitat Mănăstirile din România şi a purtat discuţii duhovniceşti cu Părinţii Cleopa Ilie, Petroniu Tănase şi Teofil Părăian.

După primirea sa în Biserica Ortodoxă, părintele Placide a dus o viață mărturisitoare a valorilor ortodoxe într-o perioadă în care Franța se confrunta cu tendințe seculariste accentuate și cu provocări majore la adresa familiei şi culturii creştine.

  1. Aspazia Oţel Petrescu

Aspazia Oţel Petrescu a petrecut 14 ani în închisorile comuniste. După eliberarea din închisoare, scriitoarea şi-a dedicat viaţa cinstirii şi pomenirii victimelor prigoanei comuniste.

„Scrierile ei constituie o adevărată bibliografie a eroismului românesc mărturisitor”, remarca Patriarhul Daniel în mesajul adresat la slujba de înmormântare.

„Experiența celor 14 ani petrecuți în zeghe a fost pentru ea o treaptă care a apropiat-o și mai mult de Dumnezeu și i-a descoperit adâncul de trăire autentică a luminii necreate și a dăruit-o trăirii în duh filocalic. Aici s-a regăsit pe sine și vocația de pelerin spre Dumnezeu”, a subliniat Preafericirea Sa.

  1. Bunicul Dobri, „Cerșetorul pentru Hristos”

Bunicul Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul la vârsta de 103 ani, marți, 13 februarie 2018.

Cunoscut și drept „Sfântul din Bailovo”, Bunicul Dobri cerșea în apropierea Catedralei „Alexander Nevsky” cu un pahar de plastic în mână.

În acest mod el a strâns sume importante din care a făcut donații și acte de caritate. A donat în total peste 60.000 de dolari pentru: Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

  1. Cel mai vârstnic monah român din Sfântul Munte

Cel mai vârstnic monah român din Sfântul Munte Athos, Părintele Gherasim de la Chilia „Sfinţii Arhangheli” – Colciu, a trecut la cele veșnice la vârsta de 95 ani, marți, 20 februarie 2018.

Părintele Gherasim s-a nevoit aproape 30 ani în Sfântul Munte, în zona Colciu de pe moşia mănăstirii Vatoped. O perioadă a trăit în ruinele Chiliei „Sfinţii Arhangheli” de la Colciu, dar de câţiva ani s-a mutat într-o colibă nouă din apropiere, ridicată prin bunăvoinţa unor ctitori români.

Înainte de a intra în viața monahală, Părintele Gherasim, originar din zona Iașilor, a fost șofer.

  1. Nepotul Patriarhului Nicodim

Părintele Paul Munteanu, nepotul vrednicului de pomenire patriarh Nicodim Munteanu, s-a mutat la Domnul în dimineața zilei de luni, 14 mai 2018, la venerabila vârstă de 93 de ani.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost sublocotenent în Batalionul 4 Vânători de Munte din Predeal. În timpul regimului comunist a făcut un an de închisoare. A fost paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea nemțeană Pipirig, cunoscută sub denumirea de Catedrala Munților, apoi la biserica Parohiei Sfântul Ioan – Piață care a fost translată pe o distanță de 23 de metri în 1986.

În 2017 – „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Părintelui Paul Munteanu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhie Române, „ca semn al preţuirii pentru activitatea sa pastoral-misionară în timpul greu al regimului comunist”.

  1. Părintele Mina Dobzeu

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu s-a stins din viață joi, 7 iunie 2018, în chilia sa de la mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși.

Rămas în istorie ca un mare apărător al Ortodoxiei în perioada comunistă, părintele Mina a fost cel care l-a botezat în temniţă pe Nicolae Steinhardt, viitorul monah care va scrie „Jurnalul fericirii”.

A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

Arhim. Mina Dobzeu a fost distins de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei „Crucea Moldavă” în data de 14 octombrie 2017.

  1. Hugo Tristram Engelhardt Jr.

Renumitul bioetician ortodox Hugo Tristram Engelhardt Jr. a plecat la Domnul joi, 21 iunie 2018, în Houston, Texas, la vârsta de 77 ani.

Dr. Hugo Tristram (Herman) Engelhardt Jr, unul dintre intelectualii fondatori din domeniile bioeticii și filosofiei medicinei, născut şi educat într-o famile de catolici, s-a convertit la Ortodoxie în 1991.

La momentul decesului era profesor la Departamentul de Filosofie al Universității Rice din Houston, Texas, și profesor emerit la departamentele de Medicină și Medicină comunitară de la Colegiul de Medicină Baylor.

Contribuția academică internațională a profesorului Engelhardt cu privire la rolul rațiunii și credinței în Dumnezeu în viața omului nu poate fi trecută cu vederea și va continua să-i influențeze pe cei care studiază bioetica.

  1. Părintele Nicolae Bordaşiu

Părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, a trecut la cele veșnice vineri, 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 ani.

„Asemenea altor mărturisitori care au pătimit pentru credinţă, şi Părintele Nicolae Bordaşiu a mărturisit că temniţa a fost spaţiul în care a simţit prezenţa vie şi mângâietoare a lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul în mesajul transmis la slujba de înmormântare.

A primit toate umilinţele şi suferinţele din detenţie cu seninătate şi demnitate, fiind încredinţat că purtarea Crucii lui Hristos este cale spre Înviere. I-a mângâiat, îmbărbătat şi întărit în credinţă pe cei întemniţaţi împreună cu el, încât pacea lui Hristos a stăpânit în inima sa (cf. Coloseni 3, 15), iar iubirea Sa i-a cuprins inima, prefăcându-o într-un „rug aprins”, a evidențiat Preafericirea Sa.

„Ca o mângâiere pentru suferinţele îndurate în temniţele comuniste, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru mărturisirea credinţei în vremuri de prigoană” și „pentru că a purtat Crucea lui Hristos în închisoare şi a răspândit lumina lui Hristos în tenebrele prigoanei comuniste” Patriarhul României i-a acordat, în data de 27 octombrie 2017, Crucea Patriarhală.

Dumnezeu să-i odihnească împreună cu sfinții săi!

sursa Basilica.ro


Articole postate de același autor
1093

Prot. Mitr. Vasile Țăruș, duhovnicul Vicariatului Soroca, la ceas aniversar din ziua hirotoniei

Preacucernice Părinte Vasile, Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului este unul aparte pentru Sfinția Voastră. Acum 35 de ani, la această sărbătoare împărătească, Domnul v-a chemat la înalta treaptă a slujirii sacerdotale. V-ați asumat cu smerenie chemarea, conștientizând că deveniți un ostaș al lui Hristos, menit să călăuzească atâtea suflete încredințate pe drumul deloc ușor […]