Mănăstirea Zabriceni în veșmînt de sărbătoare

1693

Sîmbătă, 4 august 2018, cînd Bierica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Întocmai cu Apostolii Mironosițe Maria Magdalena și a Sfîntului Sfințit Mucenic Foca, mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineț, a îmbrăcat veșmînt de sărbătoare cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea mare hram și a marcării a 19 ani de la întemeiere.

Mulțime de pelerini și închinători și-au îndreptat pașii spre acest sfînt așezămînt monastic pentru a participa la Sfînta Liturghie Arhierească săvîrșită de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, și Înalt Prea Sfințitul Pavel, Mitropolit de Vîșgorod și Cernobîl, sfințit egumen al Lavrei Peșterilor din Kiev, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Printre slujitori s-a aflat părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, preacuviosul părinte stareț al Mănăstirii Zăbriceni, arhimandritul Damian, distinși slujitori din eparhiile Bisericii Ortodoxe din Moldova, absolvenți ai instituțiilor teologice ce au activat în incinta mănăstirii.

Credincioșii s-au bucurat și de prezența în mijlocul lor a chivotului cu o părticică din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, dar și a mai multor sfinți, ce se pătrează cu multă evlavie spre închinarea credincioșilor la mănăstire.

Citirea pricopei evanghelice a zilei a fost urmată de cuvîntul de învățătură, de zidire duhovnicască și de felicitare al distisului oaspete al sărbătorii – Înalt Prea Sfințitul Pavel, Mitropolit de Vîșgorod și Cernobîl.

După Sfînta Liturghie a urmat slujba unui Te Deum în fața icoanei Sfîntului Sfințit Mucenic Foca și a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, după care Prea Sfințitul Nicodim a adresat un cuvînt de mulțumire Înalt Prea Sfințitului Pavel, pentru bucuria de a liturghisi împreună, și de felicitare părintelui stareţ, arhimandritului Damian (Burlacu), obștii monahale, pelerinilor și închinătorilor mănăstirii „Naşterea Domnului” cu prilejul hramului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, oferită cu mult drag tuturor slujitorilor, pelerinilor și închinătorilor veniți la sărbătoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

05


Articole Asemănătoare
1794

Zi de Hram și mare sărbătoare la Mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu

Miercuri, 9 august 2017, cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie În biserica cu hramul în cinstea aceluiaşi sfânt, situată la primul nivel al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, din complexul Mănăstirii Hâncu. Această Catedrală a fost zidită cu stăruința Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, și a maicii […]

Articole postate de același autor
3769

„Doamne, împlinește rugăciunea mea după voia Ta!”

Prin rugăciune se poate dobândi de la Dumnezeu orice ai cere, numai să fie vrednice de Dumnezeu rugăciunile noastre. Trebuie, însă, ca rugăciunea să fie făcută cu inima curată, cu stăruinţă şi cu smerenie. Însuşi Mântuitorul Hristos ne făgăduieşte acest lucru, când zice: „Toate câte veţi cere întru rugăciune, crezând, veţi lua”. Şi iarăşi: „Cereţi şi se […]