Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Vatici, r. Orhei, și-a serbat hramul

1241

Astăzi, în duminica a XX-a după Cincizecime, 1/14 octombrie 2018, când Biserica Ortodoxă marchează praznicul „Acoperământul Maicii Domnului”, în parohia cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vatici, raionul Orhei, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în cadrul bisericii în construcție cu același hram, de către ierarhul Orheiului, PS Siluan, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi. Împreună cu Episcopul Siluan a înălțat rugăciuni și un sobor preoțesc și diaconesc din cadrul Vicariatului de Orhei.

Sărbătoarea de astăzi a însemnat un adevărat eveniment duhovnicesc pentru credincioșii acestei parohii, care au venit în dimineața zilei în noua biserică din localitate să aducă mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru ajutorul și mila Sa revărsată asupra comunității, dar și asupra celor care au înălțat acest sfânt locaș de rugăciune.

Înălțarea unei biserici pentru această parohie a fost un proiect de suflet mai vechi al PS Episcop Siluan de Orhei, care cu ajutorul și binecuvântarea Bunului Dumnezeu a luat ființă în acest an spre slava Lui și spre folosul duhovnicesc al credincioșilor.

Întrucât până în prezent nu a existat în localitate o biserică parohială, astăzi, de hramul localității și al noii biserici înălțate, la Vatici a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie istorică în locașul de cult al parohiei, care a reprezentat o binecuvântare pentru credincioșii localnici. Uniți în cadrul slujbei împreună cu clerul în credință și cuget au mulțumit cu toții lui Dumnezeu pentru că sunt părtași la acest eveniment istoric din viața și istoria localității, rugându-L să-i învrednicească a ajunge și la binecuvântarea cea mare: sfințirea bisericii însăși, atunci când vor fi încheiate toate lucrările de construcție, amenajare și pictură.

Adresându-se binecredincioasei adunări la sfârșitul Sfintei Liturghii, Vlădica Siluan a felicitat credincioșii cu ocazia celebrării hramului localității și a noii biserici, îndemnându-i să se roage și mai departe cu aceiași smerenie față de Maica Domnului, pentru a ocroti comunitatea cu Omoforul ei și pentru a mijloci în fața Mântuitorului pentru pacea și liniștea poporului dreptmăritor.

De asemenea, episcopul vicar, apreciind dragostea şi bunăvoinţa ctitorilor bisericii prezenți la slujba dedicată sărbătorii hramului, a transmis un cuvânt de mulţumire și recunoștință clericilor și credincioșilor pentru dărnicia manifestată la chemarea de a sprijini procesul de construcție al bisericii: „Nădăjduim că mențiunile și decorațiile de care v-ați învrednicit astăzi vor fi pentru Dumneavoastră un mic temei spre a spori râvna misionară întru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Fie ca bucuria pe care ați creat-o acestei comunități să Vă umple și inima Dumneavoastră, iar Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să Vă dăruiască pace în suflet, sănătate și putere de a mai săvârși și în continuare fapte bune, fiind încredinţaţi că noi şi cei care primesc darul Dumneavoastră suntem rugători la Tronul dumnezeirii!”

Sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vatici au fost oficiate cu binecuvântarea, încurajarea și sprijinul ÎPS Mitropolit Vladimir de către PS Episcop Siluan de Orhei la data de 5 octombrie 2017, zi care a rămas memorabilă pentru credincioşii parohiei Vatici, prezenți în acel moment binecuvântat alături de soborul de preoţi slujitori şi diaconi din cadrul Vicariatului de Orhei.

Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443, când binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare dăruiește boierului Chereiu pentru credincioasă slujbă, mai multe sate și un loc numit „La Vatice”.

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei


Articole Asemănătoare
1395

Nașterea Maicii Domnului, Sărbătoarea Hramului așezământului monahal de la Curchi

 „Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Luca 1,48) În această zi, 8/21 septembrie 2016, când întreaga creștinătate drept-măritoare prăznuiește acest moment ziditor de suflet din viața Maicii Domnului, și anume Nașterea ei, Preacuvioșia Sa, Părintele Arhim. Siluan (Șalari), Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală” și […]

Articole postate de același autor
1276

Vom pieri ca popor? INS: Noi statistici privind declinul demografic al României

Declinul demografic al României a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, faţă de 2.636 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza scăderii natalităţii, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de News.ro. În luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini […]


Foto