Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Vatici, r. Orhei, și-a serbat hramul

804

Astăzi, în duminica a XX-a după Cincizecime, 1/14 octombrie 2018, când Biserica Ortodoxă marchează praznicul „Acoperământul Maicii Domnului”, în parohia cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vatici, raionul Orhei, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în cadrul bisericii în construcție cu același hram, de către ierarhul Orheiului, PS Siluan, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi. Împreună cu Episcopul Siluan a înălțat rugăciuni și un sobor preoțesc și diaconesc din cadrul Vicariatului de Orhei.

Sărbătoarea de astăzi a însemnat un adevărat eveniment duhovnicesc pentru credincioșii acestei parohii, care au venit în dimineața zilei în noua biserică din localitate să aducă mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru ajutorul și mila Sa revărsată asupra comunității, dar și asupra celor care au înălțat acest sfânt locaș de rugăciune.

Înălțarea unei biserici pentru această parohie a fost un proiect de suflet mai vechi al PS Episcop Siluan de Orhei, care cu ajutorul și binecuvântarea Bunului Dumnezeu a luat ființă în acest an spre slava Lui și spre folosul duhovnicesc al credincioșilor.

Întrucât până în prezent nu a existat în localitate o biserică parohială, astăzi, de hramul localității și al noii biserici înălțate, la Vatici a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie istorică în locașul de cult al parohiei, care a reprezentat o binecuvântare pentru credincioșii localnici. Uniți în cadrul slujbei împreună cu clerul în credință și cuget au mulțumit cu toții lui Dumnezeu pentru că sunt părtași la acest eveniment istoric din viața și istoria localității, rugându-L să-i învrednicească a ajunge și la binecuvântarea cea mare: sfințirea bisericii însăși, atunci când vor fi încheiate toate lucrările de construcție, amenajare și pictură.

Adresându-se binecredincioasei adunări la sfârșitul Sfintei Liturghii, Vlădica Siluan a felicitat credincioșii cu ocazia celebrării hramului localității și a noii biserici, îndemnându-i să se roage și mai departe cu aceiași smerenie față de Maica Domnului, pentru a ocroti comunitatea cu Omoforul ei și pentru a mijloci în fața Mântuitorului pentru pacea și liniștea poporului dreptmăritor.

De asemenea, episcopul vicar, apreciind dragostea şi bunăvoinţa ctitorilor bisericii prezenți la slujba dedicată sărbătorii hramului, a transmis un cuvânt de mulţumire și recunoștință clericilor și credincioșilor pentru dărnicia manifestată la chemarea de a sprijini procesul de construcție al bisericii: „Nădăjduim că mențiunile și decorațiile de care v-ați învrednicit astăzi vor fi pentru Dumneavoastră un mic temei spre a spori râvna misionară întru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Fie ca bucuria pe care ați creat-o acestei comunități să Vă umple și inima Dumneavoastră, iar Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să Vă dăruiască pace în suflet, sănătate și putere de a mai săvârși și în continuare fapte bune, fiind încredinţaţi că noi şi cei care primesc darul Dumneavoastră suntem rugători la Tronul dumnezeirii!”

Sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vatici au fost oficiate cu binecuvântarea, încurajarea și sprijinul ÎPS Mitropolit Vladimir de către PS Episcop Siluan de Orhei la data de 5 octombrie 2017, zi care a rămas memorabilă pentru credincioşii parohiei Vatici, prezenți în acel moment binecuvântat alături de soborul de preoţi slujitori şi diaconi din cadrul Vicariatului de Orhei.

Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443, când binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare dăruiește boierului Chereiu pentru credincioasă slujbă, mai multe sate și un loc numit „La Vatice”.

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei


Articole Asemănătoare
1264

Sfântul Ierarh Nicolae – hramul municipiului Bălți

Duminică, 22 mai 2016, de sărbătoarea mutării moaștelor sfântului ierarh Nicolae, Preasfințitul Marchel a oficiat sfânta Liturghie în piața din fața catedralei episcopale.  Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit Înalt Preasfințitul Agapit, mitropolit de Moghiliov și Șarogorod și de un mare sobor de preoți. Răspunsurile la strană au fost date de corul eparhial, condus de […]

Articole postate de același autor
11212

De ce fiicele au nevoie atât de mult de tații lor

Opinia unui medic despre cel mai important bărbat din viața unei fetițe Bărbaților, avem nevoie de voi. Noi – mame, fiice, surori – avem nevoie de sprijinul vostru pentru a crește tinere femei sănătoase. Avem nevoie de fiecare gram de curaj masculin pe care îl aveți pentru că tatăl, mai mult decât oricine altcineva, determină […]