Sărbătoarea care ne face mai smeriţi şi mai tari totodată

1704

           Biserica cu dimensiuni de catedrală din satul Copanca, raionul Căușeni abia dacă a putut să-i încapă pe toţi enoriaşii care s-au adunat în prima duminică a Posului Mare ca să se apropie şi să se contopească  cu Mântuitorul Hristos. Grăitor este faptul că în această zi nu mai puţin de 200 dintre cei adunaţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.

            Până atunci Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protoiereu mitrofor Victor Velciug, s-a transformat într-un imn de credinţă Ortodoxiei. Enoriaşii aveau să adune noi argumente pentru a se întări în convingerea că ortodoxia este religia revelată de Dumnezeu prin Însuși Fiul Său, calea adevărului și a mântuirii.

            Peste veacuri mulţi au vrut ca Ortodoxia să dispară pentru a impune o credinţă care să le convină lor dar s-a văzut că nu vor reuşi nici o dată. Nu au reuşit nici becisnicii urmaşi ai tiranului Nero, care au omorât sute de mii de creştini, nu au reuşit arienii, iconoclaştii, ateiştii, puzderiile de sectanţi şi alţi duşmani făţişi sau ascunşi ai Dreptei credinţe. Duşmanii Ortodoxiei au fost înfrânţi şi ruşinaţi, pilonii ei au stat întotdeauna nemişcaţi. Aceşti piloni sunt statornicia Adevărului, temeinicia şi puterea sfinţilor, jertfa mucenicilor, dogmele şi întreaga construcţie bisericească, Sfânta Tradiţie. Stâlp de rezistenţă este fiecare creştin. Nu în zadar Mântuitorul i-a spus apostolului: Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica mea…

            Concluzia din cele afirmate de preacucernicul părinte ar fi că creştinismul este religia absolută şi nici o altă credinţă nu o poate egala.

            Pomenind numele Sfintei împărătese Teodora, cea care i-a oprit pe iconoclaşti, sărbătoarea ortodoxiei mai este numită şi sărbătoarea icoanelor. Prin extindere este şi sărbătoarea răstignirilor care în Copanca au şi rolul de coagulare a localităţii întru credinţă. Fiecare dintre răstigniri are, la fel ca biserica, hramul său. Oamenii se adună în ziua hramului la această răstignire şi îşi strâng mâna în semn de solidaritate între ei şi cu Dumnezeu.

            O asemenea sărbătoare îi face pe oameni mai smeriţi şi, totodată, mai tari în credinţă, avea să mărturisească spre final părintele Victor.

 

Vladimir Sărătilă, jurnalist

 


Articole Asemănătoare
1840

PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Curchi

„Duminica Ortodoxiei e ziua a șaptea a Bisericii, odihna ei sărbătorească după victoria asupra haosului spiritual, prin așezarea temeiurilor adevărate ale existenței umane”. (Pr. D. Stăniloae) În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, 5 martie 2017, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi s-a aflat în mijlocul obștii […]

Articole postate de același autor
2526

Omul nu poate ajunge la Dumnezeu printr-o manieră magică, rămânând pe pământ străin de interesele faţă de împărăţia lui Dumnezeu

Mulţi consideră că este foarte greu să trăiască conform credinţei şi să împlinească voia lui Dumnezeu. În realitate acest lucru este foarte uşor. Trebuie doar să fim atenţi la detalii mărunte, la „fleacuri”, şi să ne străduim să nu cădem în cele mai mici şi mai uşoare greşeli. Aceasta este calea cea mai simplă de […]