Preotul Mihail Berezovschii, geniu al muzicii religioase basarabene, comemorat la Căplani, Ștefan Vodă

1878

La data de 20 februarie 1868 în satul Căplani în familia preotului Andrei Berezovschi s-a născut un băiat, care la botez a fost numit Mihail. Din clipa aceea au trecut 150 de ani, iar Mihail Berezovscii, preot, compozitor, dirijor, a rămas în istoria neamului nostru, dar și a întregii umanități.

Mihail Berezovschi a studiat la Seminarul Teologic din Chișinău, în perioada 1880-1890, continuându-și ulterior studiile de muzică la Conservatorul Academic din Sankt Petersburg. A fost hirotonisit preot la biserica „Sf. Arhangheli” din Chișinău (1890-1892) și a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală (din 1892). A deținut și funcția de director adjunct al corului Catedralei (1892), fiind titularizat ca dirijor prim în anul 1904. La 27 martie 1918 corul lui Mihail Berezovschi a prezentat un concert festiv consacrat Actului Unirii Basarabiei cu România. La Chişinău a publicat, în şase volume creaţiile sale muzicale. A fost membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei „Cântecul Basarabiei”, vicepreşedinte al „Astrei” basarabene. Timp de 10 ani profesor şi director al „Şcolii de cântăreţi” din Chişinău şi profesor la Conservator. I-a fost elevă şi coristă celebra cântăreaţă şi artistă Maria Cibotari. Notele muzicale ale multor lucrări ale lui Mihail Berezovschi s-au pierdut în timpul Războiului II Mondial, altele se păstrează în fondurile bibliotecilor din Moscova. Toată viaţa a fost ispitit să picteze. A fost unul dintre cei mai activi membri ai Societăţii de Arte Frumoase din Basarabia.

La 13 noiembrie 1940 moare Mihail Berezovschi. Mergând în tren, a fost împușcat pentru că a încercat să apere două evreice de care s-au legat niște soldați. A trăit demn și a murit ca un bărbat adevărat. A fost înmormântat la cimitirul central de pe strada Armeană, în preajma bisericii în vecinătate cu mormântul elevului său, compozitorul Alexandru Cristea.

Cu prilejul acestui jubileu bibliotecile publice din s. Căplani (bibliotecarele dna Elena Culin și dna Claudia Voloh), în conlucrare cu primăria, direcția cultură, tineret, sport și turism și protopopul mitrofor al raionului Constantin Portărescu au organizat o activitate omagială dedicată pământeanului notoriu.

La această manifestație cultural-spirituală au fost invitați bibliotecarii din bibliotecile publice ale raionului, au fost prezente primele persoanele ale raionului și localității – dl Nicolae Molozea, președintele raionului, și dl Valeriu Tabunșcic, primar de Căplani, n-au lipsit fețele bisericești – preoții Iurie Ceban din Căplani, Ioan Apostol din Ștefan Vodă, Valeriu Cușcenco din Carahasani, corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din centrul raional. A venit la Căplani și dl Ilie Gluh, corespondent „Teleradio Moldova”, pentru a înveșnici clipele acestei sărbători.

O atmosferă deosebită, datorită străduințelor organizatorilor, a fost creată începând cu holul unde au fost expuse picturile cu tematica religioasă ale elevilor filialei Crocmaz a școlii de arte Olănești, expoziția icoanelor, oferite de către săteni.

În scenariu, foarte bogat și variat, au fost împletite cu pricepere și pietate istoria vieții și activității a lui Mihail Berezovschi, „Ave Maria” în interpretarea impresionantă a Cătălinei Ischenderov din Tudora, poezia „Marii bărbați” a lui Vasile Romanciuc recitată cu mare artistism de către veteranul muncii, dl Mihail Pocriciuc, cântece și lucrări religioase în interpretarea corului bisericesc care au emoționat toată lumea.

Dna Valentina Uța, șefa DCTST, a venit cu niște precizări interesante despre soarta lui Berezovschi descoperite în Arhiva Națională. Astfel, informația că dânsul a avut numai un fecior nu este corectă, Berezovschi a avut cinci copii, care au moștenit de la tata diferite talente și au făcut o carieră strălucită fiecare în domeniul său: muzică, pictură, dirijare.

Primarul de Căplani, dl Valeriu Tabunșcic, a menționat importanța evenimentului pentru întreg raion, deoarece toată lumea are ce învăța de la acest patriot adevărat al Basarabiei. Acel care face lucruri bune, rămâne în memoria urmașilor, a subliniat primarul și a chemat consătenii să uite de ură, dușmănie distrugătoare, căci bunătatea sufletească și cumsecădenia aduc în această lume pace și fericire.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, profund impresionat, a mulțumit tuturor organizatorilor și participanților la comemorarea personalități marcante – Mihail Berezovschi. Președintele raionului a menționat că odată cu venirea sa la cârma raionului a cerut de la direcțiile Consiliului raional să fie identificați băștinașii, personalitățile notorii din orice sferă de activitate și a mulțumit dnei Valentina Uța pentru descoperirea făcută. Se trag din localitățile raionului nostru rădăcinile multor savanți, academicieni, artiști cu renume mondială, sportivi de performanță cu care noi toți ne mândrim. Și satul Căplani are cu cine să mândri: surorile Cortez – Viorica, solista operei din Paris, Mioara, solista operei din Iași, Stefania, pianistă renumită, Andrei Perpeliță, Oleg Tudorean sunt sportivi vestiți în toată lumea. Acum acest șir de personalități s-a mărit încă cu un nume de valoare universală, a marcat dl Molozea. Până la finele anului în localitate va fi deschis un centru sportiv, deja împreuna cu primăria au fost identificate sursele financiare necesare, a menționat președintele raionului.

Dl Ilie Gluh a venit cu o informație interesantă despre intercalarea vieților și activității a lui Mihail Berezovschi, Alexei Mateevici, Alexandru Cristea și altor personalități care și-au lăsat amprenta asupra dezvoltării artei și societății. Dl Gluh a venit cu propunerea de a deschide în Căplani muzeul dedicat lui Mihail Berezovschi, deși acest lucru deloc nu va fi ușor.

Parohul bisericii din Căplani, părintele Iurie Ceban, împreună cu toți preoții prezenți la activitate au oficiat un parastas pentru pomenirea celui care a fost Mihail Berezovschi.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”


Articole postate de același autor
2799

Un jihadist sirian își convinge propriile fiice, de 7 și 8 ani, să participe la misiuni sinucigașe

Surse ale rebelilor din Siria au postat online imagini tulburătoare în care un luptător jihadist își convinge cele două fiice să participe la o misiune sinucigașă, relatează cotidianul britanic The Independent. Se crede că una dintre fete ar fi fost în atacatoarea sinucigașă care a lovit, săptămâna trecută, o secție de poliție din Damasc, dar deocamdată […]