ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în biserica cu hramul «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din s. Hîrtopul Mare, r. Criuleni

2118

Joi, 23 noiembrie 2017, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din s. Hîrtopul Mare, r. Criuleni.

În dimineața zilei, Mitropolitul a fost întâmpinat de către Protopopul de Criuleni și Dubăsari, Prot. mitr. Teodor Pelin, preoți din circumscripție și numeroși credincioși tineri și bătrâni, veniți să înalțe rugăciuni la slujba arhierească.

Pentru munca depusă spre realizarea lucrărilor de reparație, dar și cu prilejul jubileului de 50 de ani, părintele-paroh, Prot. mitr. Grigore Plăcintă, a fost decorat de către Întîistătător cu „Ordinul Meritul bisericesc” de gr. III.

La raportul Protopopului de Criuleni și Dubăsari, Prot. mitr. Teodor Pelin, o serie de slujitori din cadrul circumscripției au fost decorați, după cum urmează:

Prot. Victor Gangan, parohul bisericii cu hramul ,,Sf. M. Mc. Dumitru’’ din s. Izbişte, r. Criuleni – la 20 de ani de slujire preoțească – dreptul de a purta mitră.

Prot. Alexandru Parasi, parohul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din s. Stețcani, r. Criuleni – dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe.

Prot. Serghei Grosu, parohul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din s. Dolinoe, r. Criuleni – dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe.

Prot. Vasile Heghea – dreptul de a purta Paliță.

Pr. Dionisie Rotari – dreptul de a purta cruce de aur.

Pr. Andrei Micu – dreptul de a purta camilafcă.

De asemenea, pentru implicarea activă la fondarea comunității ortodoxe de pe lângă spitalul raional din Criuleni, Mitropolitul a decorat pe părintele Protopop de Criuleni și Dubăsari, Prot. mitr. Teodor Pelin și pe preotul Ioan Țuțuianu cu medalia bisericească „Sf. Ier. Petru Movilă”, de gr. I.

După Liturghie a urmat un Tedeum, iar mai apoi Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat călduros pe Prot. mitr. Grigore Plăcintă, parohul acestei biserici, cu prilejul celebrării jubileului de 50 de ani, urând omagiatului ani mulți și binecuvântați, în deplină sănătatea trupească și sufletească.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul preoțesc „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni”, dirijat de Prot. Vasile Damaschin.

La final, a urmat o agapă frățească, cu dragoste pregătită de creștinii satului Hîrtopul Mare.

***

Biserica cu hramul «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din s. Hîrtopul Mare r. Criuleni.

Scurt istoric:

Satul Hîrtopul Mare a fost întemeiat în anul 1501. De la început purta denumirea de Cotelnici.

În documentele din arhivă se aminteşte despre o biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” care aparținea schitului mănăstirii de la Hirova.  În urma unei neânţelegeri între doi lideri ai satului Hîrtop (29 octombrie 1757), acesta  a fost împărţit în două , între  Darie Baluţel şi Ioniţă Brâncă. Soţia lui Antiohie Brânca jertfeşte o parte de pământ pentru constructia unei biserici, iar o altă parte de pământ spre vânzare, banii fiind destinaţi la construcţia acestei biserici, administrator fiind  protosinghelul BENEDICT.

Biserica din s. Hîrtopul Mare r-l Criuleni, cu hramul „Minunea Sf. Arh. Mihail”,  în formă de corabie, în stil românesc a fost zidită în 1812 din piatră. Sfinţită în 1814 de către  Mitropolitul Chişinăului GAVRIIL BANULESCU BODONI. Biserica avea 2 preoţi, un diacon, 2 pălămari, 33 desetini de pământ, 17 pământ arabil, 8 desetini de pădure, 8 desetini de păşune, toate acestea se foloseau pentru întreţinerea bisericii şi a slujitorilor ei , un alt ajutor nu se primea de nicăieri .Slujba în biserică se petrecea în limba rusă şi română. În anul 1880 în biserică sau efectuat schimbări, în urma unui incendiu necruţător, arzând pronaosul bisericii, biserica a fost reconstruită adăugându-se clopotniţa, care până la incendiu lipsea.

Locuitorii s.Hîrtop s-au învrednicit, din mila lui Dumnezeu, să se bucure de o biserică care a funcționat permanent. Aceasta s-a întâmplat şi datorită preoţilor râvnitori  ca: protoiereul Simeon Baltag, paroh fiind în perioada anilor 1822- 1849, preotul Gheorghe Manoilov,  păstorind turma în perioada anilor 1849 – 1875. Pentru străduinţa de care dădea dovadă s-a învrednicit de mai multe decoraţii bisericeşti, iar între anii 1859 – 1866, deputat al poporului.  În 1875 a fost numit ca paroh preotul Gheorghe Trifon, tată a 13 copii, care a slujit până în 1909. Din acest an, preotul Nicolae Lupan, avînd vîrsta de 38 ani, construieşte casa pentru cler, aici în prezent se află atelierul şcolii, iar în 1944 s-a refugiat în România. În anul 1945 paroh a fost numit ieromonahul Feofilact. Fiind un bun predicator şi numind  lucrurile pe faţă,opunându-se ideologiei comuniste, ca cosecinţe s-a ales cu 3 ani privaţiune de libertate. Între 1946 – 1953 a fost paroh preotul Grigore Hanchevici, tată a şase copii. Din anul 1953 până în 1967 a oficiat slujbele divine preotul Manoli Dumitru.

Perioada cea mai grea îi revine protoiereului Iosif Crudu, originar din r. Criuleni s. Paşcani, care începând cu anul 1967, timp de 30 ani, până-n  ziua decesului a oficiat servicii în biserica din s. Hîrtopul Mare. Avea o voce puternică şi plăcută, cunoştea bine viaţa enoriaşilor, fapt penru care avea, atât în sat, cât şi în satele vecine lipsite de biserică, o autoritate bine meritată. În perioada activităţii sale a întâlnit un şir de greutăţi din partea autorităţilor locale. În primul rând nu i se permitea să-şi cumpere o casă pentru trai, era împedicat la săvârşirea serviciului divin, nu i se permitea folosirea simbolicii creştine ș.a. Din cauza autorităţilor, lucrările de reparaţie a bisericii se efectuau noaptea, fiindcă aceştia interziceau efectuarea lor. Aşa a rămas chipul preotului Iosif în inimile credincioşilor; blând, înţelept la vorbă, răbdător la suferinţă – fapt că a rămas biserica nepângărită.

Prin binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove,  în anul 1997, preotul Gheorghe Plăcintă am fost numit paroh al acestei biserici și își duce ascultările de două decenii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
2178

O rugăciune și un gând pentru Familia Moldovei

Dimineaţa zilei de 19 septembrie a început în satul Cruglic, r-nul Criuleni, dealtfel, ca şi în multe alte localităţi din lumea ortodoxă, cu Sfânta Liturghie, prăznuită în cinstea sărbătorii Minunii Arhanghelului Mihail. Sfânta Ligurghie în parohia Cruglic a fost oficiată de preotul paroh, Nicolae Ciobanu, împreună cu el rugându-se confraţii slujitori: pr. Vasile Heghea, pr. […]

Articole postate de același autor
2244

Mesajul de condoleanţe transmis de ÎPS Mitropolit Vladimir, familiilor victimelor accidentului rutier din regiunea Odesa

ÎPS Mitropolit Vladimir a transmis în această dimineață un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului rutier care s-a petrecut ieri, în apropierea localităţii Jovteni – Starîe Maiaki, din regiunea Odesa, exprimându-şi profundul regret pentru sfârșitul tragic a celor trei cetăţeni moldoveni. „Vă rog să acceptați condoleanțele mele cele mai profunde, privind tragedia care a avut […]