Îngerul păzitor îl primim la Botez

7203

Învăţătura Bisericii noastre Ortodoxe spune că la dumnezeiescul Botez primim un înger care ne ajută pe calea mântuirii în toată viaţa noastră pământească.

Îngerul păzitor are o legătură directă cu sufletul nostru, fiind mijlocitorul întâlnirii noastre personale cu Dumnezeu. El este martorul tăcut a ceea ce făptuim şi gândim, îndreptându-ne spre bine şi izbăvindu-ne de rău.

Această fiinţă raţională, spirituală şi liberă ne-a fost dată de către Dumnezeu în clipa Botezului ca să ne ajute a păşi pe calea mântuirii. Preotul se roagă astfel pentru pruncul adus la Botez: „Însoţeşte viaţa lui cu înger de lumină, ca să-l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază şi de năluciri rele”.

Misiunea îngerului păzitor presupune şi îndemnarea persoanei umane spre căutarea lui Dumnezeu, după cum ne învaţă Sfântul Vasile cel Mare: „Fiecare credincios are un înger ca apărător şi păstor, care să-l îndrume în viaţă”. Fără protecţia permanentă a îngerului păzitor, omul s-ar afla la dispoziţia răutăţilor de tot felul ale demonilor. Sfântul Ioan Gură de Aur îi prezintă pe îngeri ca modele bune de urmat.

Necredincioşii păgâni şi eretici, nu primesc de la Dumnezeu îngeri păzitori, întrucât nu sunt botezaţi întru numele lui Iisus Hristos şi nu cred în îngeri.

Se cuvine să fim conştienţi de ajutorul îngerului nostru păzitor, care este pururea cu noi. Să împlinim voia lui Dumnezeu după sfatul bun al îngerului păzitor. În rânduiala de rugăciuni ale creştinului se află şi Canonul către Îngerul păzitor, în care omul se roagă îngerului său să-l păzească şi să-l povăţuiască pe calea către Dumnezeu.

Marian Dumitriu


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
19051

Un „decalog” al Botezului. GHID PENTRU PĂRINŢI ŞI NAŞII DE BOTEZ

1. Botezul nu este un obicei popular sau naţional şi nu se face pentru ca pruncul să poată fi scos din casă, să doarmă mai bine, să nu fie deocheat sau să-i meargă bine în viaţă. Toate acestea sunt superstiții băbeşti şi păgâne! De asemenea, botezul nu trebuie transformat în prilej de „înrudire” dintre părinţii […]

Articole postate de același autor
4056

Omul care s-a obişnuit să stea degeaba nu se simte în stare să înfrunte nici o greutate

Sufletul omului care stă degeaba se strică pe zi ce trece: simţirea se stinge, judecata devine slabă, voinţa se răceşte. Omul care s-a obişnuit să stea degeaba nu se simte în stare să înfrunte nici o greutate. Statul degeaba nu este mai puţin pierzător nici pentru trup. Slăbiciunea, moleşeala, istovirea, iar de aici un şir […]