Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cinstit prin Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană

1967

Cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala centrală a Capitalei.

După citirea Evangheliei, în cuvântul de învățătură, PS Siluan, a prezentat pe scurt învățătură despre viața și faptele pline de credincioșie ale Sfântului Mucenic Gheorghe. Episcopul – Vicar a subliniat că: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – supranumit „purtătorul de biruință” prăznuit în fiecare an la 6 Mai, este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați apărători ai creștinismului, iar numele său fiind îmbrățișat de mulți creștini.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, rămâne un exemplu de mărturisire a lui Hristos – cel care a mărturisit chiar până la moarte dreapta credință în Cel care este Biruitorul iadului și al morții”.

O dovadă este și rugăciunea lui Ştefan cel Mare, scrisă pe steagul său: „O, luptătorule și biruitorule, Mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului, Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Ţării Moldovei. Păzește-l pe el neatins în lumea această și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Şi aceasta a făcut-o în al 43-lea an al Domniei Sale”.

La finalul serviciului divin, Preasfințitul Siluan, a felicitat pe toţi cei prezenţi cu măreața sărbătoare, dar şi pe cei care poartă derivatele numelui – Gheorghe, îndemnându-i pe credincioși să-l aibă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, mijlocitor în faţa Atotputernicului Dumnezeu.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
2066

Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei prăznuit la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chişinău

De dragostea lui Hristos fiind rănit, preasfințite, mintea înălțându-ți-se de lumina vie a Duhului, ai dobândit încercarea cea lucrătoare, prin adânca-ți cugetare la cele înalte, însuflate de Dumnezeu, și jertfelnic dumnezeiesc făcându-te, cere pentru toți dumnezeiască iertare. (Condacul Sfântului Spiridon, glasul al 2-lea). De ziua prăznuirii Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, a […]

Articole postate de același autor
2767

O LEGE: Predică la Duminica a 19-a după Rusalii

,,Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea”  (Luca 6, 31) Iubiţilor, există o lege, care este cea mai veche din toate legile, pe care le-au făcut oamenii, ca să poată să-şi ritmeze armonios legăturile dintre ei şi să trăiască fericiţi. Lege, care nu este crestată pe plăci de marmură sau scrisă pe […]