Actualitate

Parohia e ceva mai mult decât preotul şi zidul bisericii

4903

Parohia e ceva mai mult decât preotul şi zidul bisericii. Parohia este înţeleasă drept comunitate religioasă condusă de către un preot-paroh. Astăzi unii o asociază cu preotul şi biserica ca zid, credincioşii nefiind luaţi în calcul.

De altfel, prin „biserică” unii înţeleg fie casa Domnului, fie slujitorul. Or, comunitatea de rând cu slujitorul formează nucleul Bisericii. Fiecare credincios ar trebui să fie responsabil că este un mădular al Bisericii şi trebuie să participe la viaţa acesteia.

Biserica nu este doar locul unde venim şi ne rugăm, după cum şi parohia nu trebuie delimitată doar ca o unitate administrativ-bisericească. O localitate cât de mică ar fi, având biserică, are atâţia oameni slujitori de rând cu preotul: epitropul, dascălul, paraclisierul, clopotarul, paznicul…Fiecare creştin trebuie să identifice şi să se alipească de o comunitate creştină, deci de o biserică sau de o parohie.

Migrarea de la o biserică la alta nu este binevenită decât în cazul căutării familiei creştine lărgite şi a unui duhovnic. Toată lumea, de la preot la enoriaş, formează parohia.

Preot Octavian Moşin


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
4122

Duhovnicul în viaţa noastră

Orice credincios, într-un fel, vine şi îşi creează un raport de fiu sau de fiică față de cel care îl/o spovedeşte. Practic însă, nu poţi să urmăreşti pe fiecare, sunt atâţia oameni care-ţi vin în faţă şi nu poţi să zici: „Îl ştiu şi pe acela că l-am spovedit, e fiul meu; o ştiu şi […]

Articole postate de același autor
3681

Să fim vrednici de Înviere!

În vechime se spunea că toate drumurile duc la Roma, iar un creştin ar spune că toate strădaniile pământeşti ar trebui să ne facă vrednici de Înviere. Cei de demult conştientizau realitatea că fără de Dumnezeu nu putem face nimic, iar toată nădejdea s-o punem în Domnul. „Nu mai nădăjduiţi în omul cel muritor, în […]