Adevărata preocupare creştină

3084

Poezia este o formă de rugăciune pentru oricine înțelege că relația lui cu cei din anturajul său și cu Dumnezeu este una de iubire și de adevărată credință. Poezia de inspirație biblică constituie o sursă valoroasă de conștientizare a valorilor creștine, contribuind la educația religioasă și spirituală a tuturor acelora care îl au în suflet pe Dumnezeu. Lecturarea unor asemenea poezii permite cititorilor să comunice cu Tatăl Ceresc, Care are întotdeauna grijă să lumineze conștiința omului, să-l divinizeze întru cunoașterea și transformarea lumii într-un Rai terestru.

Am aflat cu multă satisfacție că doctorul habilitat în filologie, profesorul universitar Gheorghe Colțun, cunoscut lingvist român și poet original, e cuprins de o serioasă intenție creștină de a aduna poezii care au la bază diverse fapte descrise în „Biblie”. E vorba de poezia de inspirație biblică, ce aparține celor mai renumiți scriitori români clasici și contemporani.

Această descoperire am făcut-o în anul 2015, când dl profesor mi-a prezentat manuscrisul cărții „Corabia lui Noe”, care cuprindea poezii scrise de autori diverși pe parcursul jumătății a doua a sec. al XIX-lea – începutul sec. al XXI-lea.

Aș vrea să menționez că alcătuitorul și autorul antologiei „Corabia lui Noe” nu s-a referit la întreaga poezie religioasă românească, diversă ca tematică și gen, ci a selectat, cu mult gust și pricepere, doar piese poetice de inspirație biblică, conform concepției și criteriilor de care s-a condus și a sensibilității duhovnicești și trăirilor interioare care l-au ghidat.

Metaforic vorbind, Gheorghe Colțun a adunat pe această „corabie poetică” lucrări semnificative, profunde ca mesaj și acestea, lecturate cu atenție și pătrundere a
esenței lor, asemenea rugăciunilor înălțate Domnului, ne vor ajuta la spălarea spirituală de păcatele zilnice, pe care le facem cu voia sau fără voia noastră.

Este sugestiv și titlul antologiei. Poetul Gheorghe Colțun apare aici în ipostaza de căpitan-corăbier, care și-a asumat responsabilitatea de a scoate corabia în larg, pentru ca ea să ajungă la destinație, îndeplinindu-și misiunea.

Am binecuvântat această carte, pentru ca oamenii creștini, citind aceste poeme, să-și lumineze sufletul și să se bucure că pe lume există atâtea lucruri sfinte și frumoase, care ne pot face mai receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai înțelegători și mai generoși, apropiindu-ne de lucrurile sfinte, lăsate nouă de Dumnezeu pentru a le conștientiza și a le primi în inima noastră.

Autorul și alcătuitorul volumului „Corabia lui Noe” a mărturisit că ideea, conceptul cărții i-a venit „din marea dragoste pentru opera creată de Dumnezeu pentru
omenure”. Considerăm și noi că această lucrare, alcătuită de poetul Gheoghe Colțun, este rodul unei credințe ferme în Dumnezeu-Creatorul.

În antologie au fost incluse poezii de inspirație biblică, semnate de renumiți poeți români, ca Ioan Alexandru, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Coșbuc, Nicolae Dabija, Mircea Dinescu, Octavian Goga, Ion Hadârcă, Ileana Mălănciou, Adrian Păunescu, Marin Sorescu. Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru, Vasile Voiculescu etc. Sînt prezenți și autori din generația mai tânără, ca Ion Anton, Leo Bordeanu, Leo Butnaru, Mircea Cărtărescu, Teo Chiriac, Iulian Filip, Irina Nechit, Ludmila Sobiețchi etc.
Antologatorul și autorul Gheorghe Colțun este conștient de faptul că această carte este doar o miniantologie de poezie de inspirație biblică. Dânsul recunoaște că rămâne dator în fața cititorilor și promite că va reveni, într-un viitor fericit, cu o nouă ediție mai completă.

Într-o societate atât de coruptă și dușmănoasă, dezbinată, exemplul unui simplu creștin îi va face pe cititori, în special, pe cei tineri, să devină mai buni, mai iertători, mai creștini, conștientizând faptul că viața și activitatea noastră, dăruită Lui Dumnezeu, ne va putea salva de mizeria minciunii și întunericului. Avem ferma încredere că lumina acestei cărți va face lecturarea ei plăcută și necesară sufletelor noastre.

Preot Octavian MOȘIN


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3301

Să fim vrednici de Înviere!

În vechime se spunea că toate drumurile duc la Roma, iar un creştin ar spune că toate strădaniile pământeşti ar trebui să ne facă vrednici de Înviere. Cei de demult conştientizau realitatea că fără de Dumnezeu nu putem face nimic, iar toată nădejdea s-o punem în Domnul. „Nu mai nădăjduiţi în omul cel muritor, în […]

Articole postate de același autor
3369

Zîmbetul unui copil este ca o rugăciune pentru Dumnezeu

Cu fiecare an, populația Republicii Moldova este în continuă scădere. Mulți aleg drumul străinătății din cauza situației nefavorabile din țară, a lipsei locurilor de muncă, a sărăciei și lipsei de oportunități. Chiar și acei care rămîn, nu sînt tocmai cei mai entuziasmați să facă față unor provocări dea dreptul umilitoare. Aceasta stare de lucruri nu […]