Să fim cu adevărat liberi, să ne trăim viața ca pe un dar și ca pe o sărbătoare. Seară duhovnicească cu Arhim. Nicodim Petre

3584

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filosofie, USM au organizat cea de-a cincea seară duhovnicească din Postul Mare. Cei care au participat miercuri seara, 5 aprilie 2017, la această întâlnire de suflet, au putut asculta cuvântul duhovnicesc al arhim. Nicodim Petre intitulat „Frica – îngrădire a libertăţii”.

Cuvintele părintelui, înțelepte dar și pline de haz, i-au făcut pe cei prezenţi să reflecteze la libertatea, care de multe ori ne este îngrădită de frică sau, mai degrabă, de frici. Oamenii îşi pierd libertatea din cauza fricilor: frica de a vorbi în public, frica de a nu reuşi, frica de moarte, frica de viață, frica de a rămâne singur, frica de a pierde respectul celuilalt, de a nu fi acceptat într-un grup etc. Suntem învăluiţi de frici. Frica ne desfigurează. Noi suntem chemați să devenim asemenea lui Dumnezeu, să ne transfigurăm, să ne luminăm, iar fricile ne desfigurează, ne îndepărtează de Dumnezeu.

Frica ne îngrădește libertatea. Comoditatea, frica și păcatul ne iau libertatea. Modul în care am folosit libertatea în timpul care ni s-a dăruit va fi judecat cu Evanghelia Iubirii la Judecata Universală, la sfârşitul istoriei, la încheierea timpului.

Libertatea este și rod al iubirii curate și a iubirii lui Dumnezeu. Potrivit părintelui Nicodim, nouă nu trebuie să nu ne fie frică decât de a nu-L mâhni pe Dumnezeu. În limba greacă sunt doi termeni pentru frică: fobia şi timia. Timotei înseamnă temătorul de Dumnezeu. Dar nu se teme de Dumnezeu pentru că îl ceartă, ci din teama de a nu-L supăra pe Dumnezeu cu urâciunea noastră, cu păcatul nostru. Fobia este frica aceea traumatizantă, care paralizează. Te intimidează atât de mult şeful, încât paralizezi, nu mai poți să-ți spui punctul de vedere. Frica aceasta iraţională nu are ce căuta în viața creștinului.

În viaţă trebuie să învăţăm să iubim frumosul, să iubim oamenii, să-L iubim pe Dumnezeu, să facem binele, să fim oameni de jertfă, să avem curajul de a căuta și cunoaște adevărul, să fim cu adevărat liberi, să ne trăim viața ca pe un dar și ca pe o sărbătoare. 

Natalia Lozan


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
1788

Seri duhovnicești la biserica “Întâmpinarea Domnului”; invitat: Protoiereul Nicolae Ciobanu

„Cum sa întemeiem o familie creştină,” este tema conferinței zilei de miercuri,  2 noiembrie 2016, ora 18.00, de la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM.  Invitatul acestei seri este Protoiereul mitrofor Nicolae Ciobanu, paroh al bisericii “Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Cruglic, r. Criuleni, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale. Sunt invitaţi toţi doritorii!

Articole postate de același autor
10400

Cum să-i pedepseşti pe vrăjmaşi?

Dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele. Vrei să fii copil adevărat al lui Dumnezeu? Dacă da, trebuie să semeni cu El, Şi nimic nu […]