Greșeli pe care le comite „ortodoxul” zilelor noastre

3455

Degeaba ne spunem în gura mare păcatele înaintea a zeci de oameni, dacă nu le mărturisim în șoaptă sub epitrahilul omului lui Dumnezeu!

Degeaba suspinăm în stânga și-'n dreapta, și ne calificăm înaintea semenilor noștri ca fiind "cei mai mari păcătoși", dacă refuzăm să suspinăm în rugăciune către Dumnezeul nostru!

Degeaba ne smerim în fața oamenilor răi, dacă nu ascultăm de duhovnicul nostru, preotul lui Dumnezeu!

Degeaba ținem dietele noastre, mâncând ori numai carne, ori numai salate, dacă nu suntem cu ochii pe calendarul Bisericii. Nimic nu are valoare pentru mântuire! Postul Bisericii cuprinde lipsirea de anumite bucate, unită cu ascultarea de Dumnezeu. Foame fără ascultare.. ce folos crezi tu că are?.. Sau nu crezi că Biserica este "gura Duhului Sfânt"? Cum poți să zici în rugăciune: "Facă-se voia Ta", dacă încalci poruncile Bisericii?!

Degeaba dai săracilor, dacă Îl disprețuiești pe Dumnezeu. Scriptura ne vorbește despre un tâlhar mântuit, care nu numai că nu dădea, ci lua cu forța de la oameni pașnici. Ne vorbește despre marele hoț cu acte-'n regulă, Zaheu, care lăsa văduvele plângând, că s-a mântuit și el! Dar n-am găsit exemple de oameni care L-au disprețuit pe Dumnezeu și s-au mântuit! Milostenia noastră trebuie făcută cu mintea spre Hristos: "Cel ce va da de băut un pahar cu apă ÎN NUMELE MEU, nu-și va pierde plata sa". Să fii milostiv fără a crede în Hristos este mai bine decât să fii rău fără a crede în El, dar nu te va salva de iad mila ta, pentru că nu a izvorât din dragoste de Dumnezeu. Te va izbăvi de cele mai rele pedepse ale iadului, dar nu vei scăpa de iad.

Degeaba țopăi din biserică în biserică, și din duhovnic în duhovnic! Oprește-te odată din căutări și ascultă de un duhovnic! Ești în înșelare drăcească: despre preotul din lume vei spune că "nu-i duhovnicesc", iar despre cel din mănăstire vei zice că "nu-i înțelege pe cei din lume"! Înțelege că prin duhovnic vorbește Dumnezeu, nu mintea sa omenească. "Credinciosul îl face pe duhovnic prooroc", a zis cândva un om deștept. Abia atunci îți vei căpăta pacea după care tânjești.
Degeaba îți imaginezi Raiul, dar nu vrei să auzi de Dumnezeu! Da, există și îngeri cu aripi albe, și palate de cleștar, și păsări din aur, și iarbă care foșnește în melodii suprafirești în Rai! Dar peste tot este.. Dumnezeu! Înțelege, omule, că Raiul este casa lui Dumnezeu! Pune mâna și împacă-te cu Dumnezeu, ascultă-L pe Dumnezeu, iubește-L pe Dumnezeu: doar așa vei vedea aripile cele albe ale îngerilor și câte am mai scris..

Degeaba te rogi tu de zor acasă, dacă te-ai rupt de Biserica lui Hristos cea Ortodoxă! Îi veselești pe diavoli, făcând astfel! "Cine nu are Biserica de mamă, nu-L are nici pe Dumnezeu de Tată". Ești liniștit stând acasă? Ești plin de pace? Cred și eu: acum diavolul te păzește ca nu cumva să te supere cineva și să te întorci în biserică! Ești proprietatea lui acum, pentru că numai în Biserică are putere Jertfa de pe Cruce a Domnului Hristos. Numai în Biserică te va împăca sângele Domnului cu Tatăl! Oare degeaba spunea Sfântul Ioan Botezătorul despre Domnul: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii"?.. Unde te spală de păcate Mielul?.. Acasă la tine?..

Omule, trezește-te din somn, că n-o să stau toată viața să te bat la cap! Ți-am spus o dată, ajunge.

Meditați deocamdată la aceste lucruri. Voi reveni cu alte greșeli pe care le comite "ortodoxul" zilelor noastre..

Preot Sorin Croitoru


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1606

O biserică ortodoxă subterană a fost descoperită în regiunea Cappadocia, Turcia

În apropierea orașului Nevsehir, Cappadocia, o echipă de arheologi turci au descoperit o biserică creștină veche care datează din secolul V. Pereții acesteia sînt săpați în stâncă și pictați în fresce cu reprezentări iconografice ale apostolilor, sfinților și profeților dinVechiului Testament, precum Moise și Ilie. Biserica a fost descoperită de arheologi în timpul excavărilor și […]

Articole postate de același autor
1880

Omul este liber pe cât de sincer iubește

Libertatea e preţioasă numai după ce o pierzi. Sau cel puţin aşa pare să gândească omul nostru. Omul toată viaţa lui caută să fie liber, dar nu-şi dă seama de darul libertăţii decât atunci când e prea târziu. Libertatea este în trup dar şi în inimă. Libertatea este în mişcare dar şi în cuget, în inteligenţă. Omul este liber pe cât […]