Greșeli pe care le comite “ortodoxul” zilelor noastre

5283

Degeaba ne spunem în gura mare păcatele înaintea a zeci de oameni, dacă nu le mărturisim în șoaptă sub epitrahilul omului lui Dumnezeu!

Degeaba suspinăm în stânga și-'n dreapta, și ne calificăm înaintea semenilor noștri ca fiind "cei mai mari păcătoși", dacă refuzăm să suspinăm în rugăciune către Dumnezeul nostru!

Degeaba ne smerim în fața oamenilor răi, dacă nu ascultăm de duhovnicul nostru, preotul lui Dumnezeu!

Degeaba ținem dietele noastre, mâncând ori numai carne, ori numai salate, dacă nu suntem cu ochii pe calendarul Bisericii. Nimic nu are valoare pentru mântuire! Postul Bisericii cuprinde lipsirea de anumite bucate, unită cu ascultarea de Dumnezeu. Foame fără ascultare.. ce folos crezi tu că are?.. Sau nu crezi că Biserica este "gura Duhului Sfânt"? Cum poți să zici în rugăciune: "Facă-se voia Ta", dacă încalci poruncile Bisericii?!

Degeaba dai săracilor, dacă Îl disprețuiești pe Dumnezeu. Scriptura ne vorbește despre un tâlhar mântuit, care nu numai că nu dădea, ci lua cu forța de la oameni pașnici. Ne vorbește despre marele hoț cu acte-'n regulă, Zaheu, care lăsa văduvele plângând, că s-a mântuit și el! Dar n-am găsit exemple de oameni care L-au disprețuit pe Dumnezeu și s-au mântuit! Milostenia noastră trebuie făcută cu mintea spre Hristos: "Cel ce va da de băut un pahar cu apă ÎN NUMELE MEU, nu-și va pierde plata sa". Să fii milostiv fără a crede în Hristos este mai bine decât să fii rău fără a crede în El, dar nu te va salva de iad mila ta, pentru că nu a izvorât din dragoste de Dumnezeu. Te va izbăvi de cele mai rele pedepse ale iadului, dar nu vei scăpa de iad.

Degeaba țopăi din biserică în biserică, și din duhovnic în duhovnic! Oprește-te odată din căutări și ascultă de un duhovnic! Ești în înșelare drăcească: despre preotul din lume vei spune că "nu-i duhovnicesc", iar despre cel din mănăstire vei zice că "nu-i înțelege pe cei din lume"! Înțelege că prin duhovnic vorbește Dumnezeu, nu mintea sa omenească. "Credinciosul îl face pe duhovnic prooroc", a zis cândva un om deștept. Abia atunci îți vei căpăta pacea după care tânjești.
Degeaba îți imaginezi Raiul, dar nu vrei să auzi de Dumnezeu! Da, există și îngeri cu aripi albe, și palate de cleștar, și păsări din aur, și iarbă care foșnește în melodii suprafirești în Rai! Dar peste tot este.. Dumnezeu! Înțelege, omule, că Raiul este casa lui Dumnezeu! Pune mâna și împacă-te cu Dumnezeu, ascultă-L pe Dumnezeu, iubește-L pe Dumnezeu: doar așa vei vedea aripile cele albe ale îngerilor și câte am mai scris..

Degeaba te rogi tu de zor acasă, dacă te-ai rupt de Biserica lui Hristos cea Ortodoxă! Îi veselești pe diavoli, făcând astfel! "Cine nu are Biserica de mamă, nu-L are nici pe Dumnezeu de Tată". Ești liniștit stând acasă? Ești plin de pace? Cred și eu: acum diavolul te păzește ca nu cumva să te supere cineva și să te întorci în biserică! Ești proprietatea lui acum, pentru că numai în Biserică are putere Jertfa de pe Cruce a Domnului Hristos. Numai în Biserică te va împăca sângele Domnului cu Tatăl! Oare degeaba spunea Sfântul Ioan Botezătorul despre Domnul: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii"?.. Unde te spală de păcate Mielul?.. Acasă la tine?..

Omule, trezește-te din somn, că n-o să stau toată viața să te bat la cap! Ți-am spus o dată, ajunge.

Meditați deocamdată la aceste lucruri. Voi reveni cu alte greșeli pe care le comite "ortodoxul" zilelor noastre..

Preot Sorin Croitoru


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
10767

Sâmbăta lui Lazăr, anticiparea Învierii Domnului

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul şi puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos […]

Articole postate de același autor
20763

Despre o vindecare de patima beţiei

Un bărbat se îmbăta adeseori, iar când îl certa soţia, îi spunea că bea pentru a-şi uita necazurile. Femeia lui, vrând să-l scape de această patimă, fiind înţeleaptă, ce credeţi că a făcut? Într-o zi, pe când bărbatul ei era la cârciumă, şi-a luat copiii şi s-au dus după el. Acolo, la cârciumă, cum a […]