Dumnezeu nu judecă de două ori

5789

Marele Apostol al neamurilor spunea, de asemenea, că Dumnezeu nu judecă de două ori:„căci de ne-am fi judecat noi înșine (de bunăvoie) nu am fi judecați fără voie” (1 Cor.11, 31).

Adică, dacă ne însușim duhul acestei mari științe și ne osândim pe noi înșine de bunăvoie din pricina netrebniciei și păcătoșeniei noastre, atunci Domnul e credincios și ne scapă de judecata cea de pe urmă, cea fără de voie.

Ne dăruiește Duhul Care neîndoielnic mărturisește în inimă mântuirea, după cum zice în alt loc același Apostol: „vrednic de credință și de toată primirea e cuvântul că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoși dintre care cel dintăi sunt eu” (1 Tim.1, 15).

Această mare știință, însuflată de harul lui Dumnezeu, este ma presus de măsrua omului și de neatins în desăvârșirea ei.
Cu cât monahul/creștinul își însușește mai mult duhul poruncilor dumnezeiești, cu atât sporește în sufletul lui energia harului și se umple de recunoștință față de Hristos pentru mântuirea pe care o a adus celor păcătoși.

Când sporește harul,inima monahului/creștinului este atinsă de dragostea lui Dumnezeu, care îi dă puterea să rămână statornic pe calea Domnului și sădește în el dorința ca slava lui Dumnezeu să crească, iar el să se micșoreze din pricina păcatelor lui, adică dorește să-i dea tot locul Oaspetului dumnezeiesc.

Arh. Zaharia Zaharou, Merinde pentru monahi, Ed. Sfânta Mănăstire Putna


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
6788

Viaţa Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan era din Betsaida Galileii. Nu cunoștea carte, la fel ca ceilalți Apostoli, însă era dintr-o familie înstărită. Tatăl său, Zevedeu, avea mreje de pescar, și avea mai mulți angajați, recum și cei doi copii, Iacov și Ioan. Cât despre mama Sfântului Ioan, Salomeea, care era verișoară cu Maica Domnului, aflăm […]

Articole postate de același autor
2251

A avut loc prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare

La data de 22 februarie a.c., cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare. Ședința a avut loc la Palatul Mitropolitan, fiind moderată de către prot. Maxim Melinti – președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare. Ședința a […]