Actualitate

Preasfințitul Siluan a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din sectorul Slobozia Doamnei, or. Orhei

1897

Miercuri, 01 martie 2017, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Preasfinţitul Siluan Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat în cadrul Pavecerniței Mari, a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Alături de Părintele Episcop s-a rugat și PC Părinte Paroh Serghei Stângaci, dar și credincioșii prezenți veniți la slujbă.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa, a vorbit despre semnificaţia slujbei din această seară.

Canonul Sf. Andrei Criteanul, este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

„Biserica ne cheamă în acest Post al Păresimilor, la pocăință, la plângerea păcatelor, la rugăciune fierbinte, pentru ca astfel devenim mai buni, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru.

Despre rostul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Alexander Schmemann spune că este „să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă; să descopere păcatul, nu prin definiţii şi înşiruiri, ci printr-o adâncă meditaţie asupra măreţei istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinţei şi a iertării”.

O trăsătură distinctivă de bază a Canonului cel Mare este utilizarea deosebit de frecventă a imaginilor și subiectelor din Vechiul și Noul Testament.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

sursa http://manastireacurchi.md

 


Articole Asemănătoare
2002

Întâlnire catehetică a slujitorilor cu enoriașii Bisericii „Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Jora de Sus, r-nul Orhei

Miercuri, 28 martie 2018, în contextul Săptămânii Tineretului Ortodox, cu binecuvântarea PS Siluan de Orhei, Vicar mitropolitan, a avut loc întâlnirea catehetică a slujitorilor cu enoriașii Bisericii „Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Jora de Sus, r-nul Orhei (preot-paroh, Prot. Ilie Tertea), în cadrul căreia a fost abordat subiectul educării și formării tinerilor în spiritul […]

Articole postate de același autor
349

Cununia la biserică ‒ o „bifăm” sau o înțelegem ca Taină pentru veșnicie?

Cununia la biserică nu este doar o „superstiție” care trebuie „bifată” pentru ca mirilor să le meargă bine în viață, ci este elementul fără de care nunta rămâne o petrecere între prieteni și rude. Binecuvântarea care se revarsă aspura mirilor prin Taina Cununiei îi unește pe aceștia pentru veșnicie. Mulţi oameni nu conştientizează caracterul sacramental […]