PS Petru: avem datoria să educăm o familie sănătoasă, decentă, creștină, sfântă!

2855

Cuvînt în Ziua Sfintelor Fecioare Mucenițe Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia, de

,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”

 

TINERII ȘI FAMILIA,

DOI PILONI AI SOCIETĂȚII, DE  CARE DEPINDE VIITORUL LUMII

Preacucernici Părinți, dragi credincioși, dragi tineri,

    Familia este leagănul fericirii, iar Sfântul Porfirie Kapsokalivitul ne dezleagă misterul fericirii, spunînd că  "Fericirea în familie este posibilă, dar cu condiția ca soția să fi dobândit o bogăție duhovnicească, iubindu-L pe Hristos și păzind poruncile Sale. Atunci, cei doi se vor iubi cu adevărat și vor fi fericiți. Altfel, vor fi duhovnicește săraci, nu se vor putea iubi și vor avea probleme și necazuri, vor avea grutăți și ispite pe care nu le vor putea trece și care îi vor face nefericiți."

    O familie pentru a fi corectă, știm cu toții că are nevoie  de  pregătire. Tinerii să păstreze fecioria pînă la căsătorie, iar în familie soții să cultive dragostea, răbdarea și  rugăciunea, așa încît "Mântuirea celui ce duce viaţă de familie stă în virtuţile de familist", după cum ne spune Sfîntul Teofan Zăvorâtul, în centru la toate avîndu-l pe Dumnezeu.

    Întrebîndu-se, Sfîntul Ioan Gură de Aur, răspunde "Nu crezi că va fi o căsnicie reușită daca soții și-au păstrat amândoi fecioria? În primul rând soția devine mult mai înțeleaptă, la fel și tânărul ei soț. Nu crezi că iubirea lor va fi, înainte de toate, curată? Cel mai important lucru, însa, este acesta: Dumnezeu va fi mult mai îndurator cu ei și va copleși căsnicia lor cu binecuvântari nenumărate, dat fiindcă cei doi tineri s-au unit întocmai cum El a poruncit."

     În Episcopia de Ungheni și Nisporeni activează Mișcarea eparhială ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”, care are  ca scop educarea tinerelor generații într-un duh sănătos de viață corectă. Tinerii sunt îndemnați și ajutați de a se pregăti pentru familie, sunt îndemnați  de a-și păstra fecioria – virtute care aduce binecuvîntare în viitoarea familie,  promovăm  fidelitatea în familie ca verigă a trăiniciei, suntem împotriva avortului, împotriva  divorțului, împotriva desfrînării, ne manifestăm pentru nașterea de prunci, copiii fiind binecuvîntarea lui Dumnezeu.

    Mișcarea are un site, www.familiafericita.wordpress.com,  unde permanent se plasează articole de folos, pentru a avea și a menține o familie fericită !

     Sărbătoarea de astăzi, Ziua Sfintelor Fecioare Mucenițe Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia este numită în Episcopia noastră ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”

    Curățenia trupească încununată de cea sufletească, sunt indispensabile pentru mîntuire. Fiecare să i-a aminte asupra la ceea ce ne zice, Sfîntul Isaac Sirul că: „Curăţia trupului este cuvioşie şi înfrînare de întinăciunea trupului. Curăţia sufletului este slobozirea de patimile cele ascunse, care se alcătuiesc în minte. Iar curăţia minţii este întru descoperirea tainelor.”Aceste sunt treptele care duc spre Împărăția Cerurilor.

    Preacucernici Părinți, Sfințiile Voastre sunteți  Îndrumătorii și ai Părinților, și ai copiilor. Stimați Părinți, Mame și Tați, Bunici și Bunei, viitorul copiilor depinde de Dvoastră. Părinții credincioși vor da sfaturi bune copiilor lor, or, copiii totdeauna vor deprinde ce văd în familie.  Ne spune Sf. Paisie Aghioritul "Soții au datoria să se nevoiască pentru a se înfrâna, ca să nu transmită patima trupească și copiilor lor. Un copil ai cărui părinți au multă cugetare trupească, are de mic astfel de înclinații, pentru că ia cugetare trupească de la ei".

    Dragi  tineri, ne spune Părintele Dumitru Zamisnicu "Fecioria este soră a îngerilor, învingere a patimilor, împărăteasă a poftelor bune și moștenire a tuturor bunătăților", iar Sfîntul Ciprian, Episcopul Cartaginei  elogiază: „Fecioarele sînt floarea Bisericii, podoaba şi frumuseţea harului duhovnicesc, starea cea firească a nevinovăţiei originare; desăvîrşită realizare, vrednică de laudă oamenilor şi cinstirea îngerilor; chipul lui Dumnezeu care imită viaţa cea sfîntă a Domnului, dovedindu-se astfel cea mai aleasă parte a turmei lui Hristos şi naşterea cea mai slăvită a Sfintei Biserici”.

    După sfatul Sfîntului Ioan Gură de Aur care ne spune că ,,O femeie e mult mai dorită și mai respectată cînd căsătoria urmează fecioriei, sub Taina Cununiei! Atunci îndrăgostirea e mai caldă, apropierea dintre soți mai adevărată și iubirea mai autentică, când tinerii se căsătoresc cu o atât de mare prevedere, a păstrării curățeniei trupești și sufletești", din dorința de a avea familii trainice în dragoste și credință, Vă îndemnăm să vă păstrați Fecioria, cea trupească și cea sufletească. Feriți-vă de desfrînări, de minciuni și de răutate !

    Așa încît, cum zice și Părintele Atanasie Ștefănescu "Piatra de temelie a societății este familia. Când s-a prabușit familia, s-a prăbușit totul",  avem datoria să educăm o familie sănătoasă, decentă, creștină, sfîntă!

     Iubiți credincioși, menirea familiei este de a naște copii. Ne spune Sfântul Clement Alexandrinul: ,,Legătura sexuală cea după lege este slabă, dacă nu are ca scop nașterea de copii; iar despre cea în afară de lege, Scriptura spune: ”Femeia plătită să fie socotită animal, pe când femeia cu bărbat turn de moarte pentru cei care au legătură cu ea."Întărește spusele Părintele Paisie Olaru care zice că ,,Dacă fugi de copii, fugi de mântuire. Nici să nu rămâi la un singur copil, ca să nu-l pierzi și pe acela. Mai sănătoși sunt copiii mulți în casă."

     Cu părere de rău, mai depistăm astăzi o relație de tip nou, totală-libertate, cînd vin miresele cu burta mare la Taina Cununiei, or, Cununile de pe capurile mirilor simbolizează tocmai curățenia lor, trupească și sufletească.

    NU există căsătorii de probă. Este păcat să ai relații trupești înainte de Taina Cununiei. Nu există ,,să vezi dacă te potrivești”, prin trăirea de ani de zile, trăind împreună pe săturate, ca mai apoi să nu dorești copii, sau alt rău, să nu îi poți avea. Sub acest aspect, al pierderii gingășiei, tandreței și curățeniei, a unei iubiri frumoase și adevărate și legătura familiei devine mai slabă și după un timp tinerii divorțează. Presiunile păcătoase asupra familiei sunt făcute de oameni păcătoși, vicioși, de suprasaturați, de cei care nu mai cunosc alt idol decât trupul și plăcerile lor personale. Și tot aceștia sunt vrăjmașii familiei.

    Din desfrânare se nasc nesocotinţa, orbirea minţii, iubirea de sine, ura lui Dumnezeu, alipirea de cele materiale, mîndria, frica, groaza de moarte, sau creștinii sunt chemați la fericire, la pace și la liniște sufletească !

     Să iubim familia creștină Preacucernici Preoți, să educăm corect  familia dragi creștini, să vă pregătiți de familie dragi tineri, conștiincios și cuviincios!

    Să ne ajute Bunul Dumnezeu,  ca societatea noastră să fie creștină, să păstreze și iubească valorile tradiționale, autentice, valori care înalță omul, și să nu uităm ,,dacă noi punem silință, Dumnezeu dă biruință” !

Cu arhierești binecuvîntări și îndemn părintesc la curățenie trupească și sufletească,

PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI,

 

în ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”


Articole Asemănătoare
7698

Fugim de crucea dată nouă de Dumnezeu şi întindem mâna după o alta

Cu gura se pare că-I mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate, dar cu fapta aţi tăia cu o neobişnuită uşurinţă, aţi îndepărta de la dumneavoastră durerea… Iar ceea ce aţi îndepărta, de fapt, sunt făgăduinţele date lui Dumnezeu. Soţul dumneavoastră este bolnav, dar mâine şi dumneavoastră puteţi cădea în boală. Şi atunci, luaţi-vă adio de la toate […]

Articole postate de același autor
3179

Veniți, împreună cu El să pătimim…

(Cuvântul de Învățătură al Preasfințitului PETRU, pentru Săptămâna Patimilor.) Iubiți credincioși Se începe Sfânta și Marea Săptămână a Patimilor. Nici o săptămână de pe parcursul anului nu este numită Sfântă și Mare. Aceste denumiri au fost date încă din vechime și nu întâmplător. Săptămâna aceasta se numește Mare, pentru măreția lucrurilor ce s-au săjârșit în […]