Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova a reunit la Iași 1500 de participanți de pe ambele maluri ale Prutului

808

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) 2023 s-a desfășurat la Iași în perioada 18-20 august. Evenimentul a reunit 1500 de participanți din toată regiunea istorică a Moldovei, inclusiv Republica Moldova și Cernăuți.

ITOM 2023, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași, are tema generală „Despre arta de a dărui și beneficiile generozității”.

Vocea tinerilor trebuie să fie auzită din ce în ce mai mult, a spus Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, vineri, 18 august, la amiază, în deschiderea oficială a evenimentului.

„Tinerețea este vârsta marilor întâlniri, a marilor căutări, a marilor achiziții afective și intelectuale și a marilor decizii. Generozitatea este caracteristica cea mai importantă și cea mai prezentă a tinereții, pentru că tinerii oferă și dăruiesc cel mai mult, afectiv și nu numai”.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și-a exprimat speranța că tinerii vor deveni „tot mai tari prin faptul că aveți cuvântul Domnului în voi și biruiți pe cel viclean, care se arată în multe chipuri, în mod special în frumusețe disimulată, prefăcută, luciferică, care se strecoară de multe ori în viața noastră”.

Ierarhul le-a urat tinerilor zile frumoase la Iași, cu „bucurie multă, veselie Sfântă și convingerea că legătura cu Biserica oferă sens, direcție și lumină”.

După evenimentul de deschidere, tinerii s-au grupat la licee din municipiu, unde, împreună cu moderatorii, au dezbătut despre arta de a dărui, cât de important este să fie generoși și care sunt beneficiile pe care le dobândesc, fiind buni cu cei din jurul lor.

Tema ITOM 2023 fost aprofundată apoi alături de Pr. Constantin Necula în Amfiteatrul de vară din Grădina Botanică Iași.

„Generozitatea este milostenie în fapt, în acțiune”, le-a spus tinerilor Pr. Necula.

„Omul generos e vecin cu Hristos, iar prin definiție e boier desăvârșit. Milostenia e o chestiune de maximă intimitate, de prietenie cu Hristos. În toată istoria Bisericii, dacă vă uitați atent, o să vedeți că dacă Sfântul este Sfânt cu adevărat are în construcția Sfințeniei lui o mare și puternică doză de generozitate. Generozitatea înseamnă să fii alături zi de zi de oamenii care au nevoie, dar este și atunci când nu te cerți cu cei cu care nu te mai poți împăca”.

Mărturiile tinerilor despre generozitate

Voluntarii ITOM 2023 au transmis redacției Basilica.ro reflecțiile proprii despre tema evenimentului, generozitatea, pe care o și practică în aceste zile la Iași.

„Am descoperit legătura cu Dumnezeu și faptul că atunci când ești în Biserică, faptul că ajuți și ești alături de tineri, te ajută să te regăsești mai mult în interiorul tău, să descoperi practic lumea aceasta duhovnicească și să îl ai pe Dumnezeu mai aproape. Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt, mi-e mult mai ușor acum să vorbesc în public, să îi înțeleg pe cei din jur și să le fiu alături. ITOM pentru mine înseamnă generozitate, ajutor și cu siguranță în urma acestei întâlniri voi avea pace sufletească și bucuria că am putut ajuta tinerii participanți cu tot ce am putut.” Maria, 20 ani, ASCOR Iași

„ITOM este ocazia perfectă pentru a mă întâlni cu oameni frumoși și credincioși. Atmosfera e greu de descris, cel mai bine se simte. Noi, voluntarii, vrem să lăsăm în urma noastră amintiri de neuitat pentru participanți. Am venit să dăruiesc o parte din timpul meu, dar și din sufletul meu, pentru că dăruind te împlinești. Aici dăruiești din puținul tău, un zâmbet pentru a bucura, urechile pentru a asculta și toată ființa ta spre a fi de folos. Ce am găsit la ITOM pot spune că este familia pe care oricine și-ar dori-o. E foarte important să avem astfel de întâlniri și să fim în comuniune.” Elena, 22 ani, ASCOR Iași.

Programul ITOM a inclus sesiuni de dialog, conferințe, vizite culturale și participarea la Festivalul INIMO.

La finalul lunii, mii de tineri din toată lumea sunt așteptați la Timișoara pentru ediția cu numărul 7 a ITO – Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1815

Maica Paraschiva îngrijește 1.500 de pacienți într-un sat unde nu exista doctor

Maica Paraschiva este din Bucovina, născută în satul Vicovu de Sus de lângă mănăstirea Putna. A ales viața monahală la vârsta de 18 ani când a intrat în obștea Mănăstirii Vorona. Maica Paraschiva spune că a fost un copil simplu, de la țară, „cu o copilărie foarte frumoasă, cu visele și gândirea oricărui copil. Când […]