Îndemn creștinesc al Preasfinţitul Episcop Petru pentru paștele blajinilor

2563

Ca de fiecare dată, prin grija părintească ce v-o port, vin și anul acesta cu rugăminte și îndemn creștinesc, atît către cler, cît și către toți credincioșii din Episcopia de Ungheni și Nisporeni, de a ne purta cît mai creștinește la Paștele Blajinilor. Întru cît Sărbătorile Pascale, inclusiv Paștele Blajinilor, sunt pline de Lumină Sfîntă, și viața noastră deasemenea, mai ales în aceste zile, trebuie să emane lumina faptelor cele bune. Întotdeauna, dar mai ales în aceste Sfinte zile ale Învierii, sîntem datori să luăm aminte la cuvintele Scripturii spuse de Domnul Hristos: ,,Ca văzînd oamenii faptele voastre cele bune, să-L slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri,,. Or, ceea ce fac de multe ori credincioșii nu se vede că-L slăvesc pe Dumnezeu, ci din contra îl întristează. Niciodată mîncărurile peste măsură, bețiile și alte fapte de rușine nu trebuie să-și găsească loc în viața creștinilor, dar mai ales în aceste sfinte zile. Sfîntul Aposto Pavel spune: ,,Fie că mîncați, de beți, de dormiți, pe toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți,,.

Observăm că de la an la an se denaturează sensul creștin al Paștelui Blajinilor. Vestitul misionar rus, preotul Maxim Kozlov spunea: ,,Cimitirul este asemenea unei biserici imense, în care odihnesc osemintele nu ale unuia, ci poate chiar ale mai multor oameni drepţi şi sfinţi, a căror viață sfîntă e știută numai de Dumnezeu,,. De aceea se cuvine să ne comportăm cît mai creștinește la cimitir, aproape ca într-o biserică. Cel mai important la Paștele Blajinilor este rugăciunea făcută cu atenție și evlavie de preot. Celelalte rînduieli (pomenele, bucatele, vinul) au și ele importanța lor dacă se fac în limita bunului șimț. Dacă dăm de pomană rudelor sau celor care ne-au dat și nouă ceva, nu o putem numi milostenie, ci mai degrabă schimb de daruri. Hristos ne avertizează în privința aceasta zicînd: Dacă faci bine celui care-ți face bine, ce răsplată vei avea? Cînd dai copilului amărît și omului necăjit care nu are ce-ți da înapoi, aceea este cea mai mare pomană.

Să nu transformăm Paștele Blajinilor și cimitirele un loc potivit de prezentare de modă cu haine deochete și indecente, să nu-l transformăm într-un prilej de a arăta tuturor ce mașini avem, ce bijuterii purtăm sau ce băuturi scumpe și bucate alese mîncăm. Să nu ne îmbătăm, să nu înjurăm, să nu fumăm în cimitire, căci prin acestea să nu dăm prilej de sminteală și de descuții nepotrivite celor care abea așteaptă să vadă ceva necuviincios în viața creștinilor ortodocși.

Cu părintească dragoste în Hristos Domnul,

+ PETRU,

Episcop de Ungheni şi Nisporeni

PS Petru

 

Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
2291

Mănăstirea Frumoasa a îmbrăcat straie de sărbătoare

În această zi de duminică, a II-a din Postul Mare, când întreaga Biserică Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfîntul Grigore Palama, Preasfinţitul PETRU,Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Frumoasa din codrii Lăpuşnii. Mănăstire aşezată pe o colină înclinată, înconjurată în toate părţile de dealuri, păduri şi cu vedere deschisă spre […]

Articole postate de același autor
4336

Să nu uităm niciodată că există viaţă veşnică şi dreaptă judecată

Sfinţii Părinţi ne spun că, dacă am fi cu mai multă luare aminte la ziua sfârşitului nostru şi la ziua când ne vom înfăţişa înaintea dreptului Judecător, vom face mai puţine păcate sau chiar nici unul şi, astfel, vom purta mai multă grijă de sufletul nostru. Întrucât suntem în post, am socotit că bine este […]