În Sîmbăta lui Lazăr Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf Vasile cel Mare” din Edineț

1629

În sîmbăta învierii Dreptului Lazăr, cel mort de patru zile, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț, înconjurat de un sobor de slujitori și în prezența mulțimii credincioșilor.

După slujbă, avînd drept temei pericopa evanghelică a zilei, de la Ioan, cap. XI, 1-45, Ierahul a rostit un cuvînt de învățătură. Prea Sfinția Sa a subliniat faptul că astăzi suntem chemați, prin cuvintele Evangheliei și prin cîntările și imnele liturgice, să ne identificăm cu Dreptul Lazăr, rugîndu-ne Mîntuitorului Hristos să răstoarne de pe sufletele noastre piatra cea grea a păcatelor și să ne ridice din mormîntul cel greu mirositor al nesimțirii și împietririi duhovnicești spre lauda Slavei Sale.

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării Domnului Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul şi puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruinţă asupra morţii.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole Asemănătoare
1918

Slujbă Arhierească în Duminica Vameșului și a Fariseului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a săvîrșit în Duminica Vameșului și a Fariseului Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, fiind înconjurat de soborul slujitorilor Catedralei și de mulțimea credincioșilor. Cu binecuvîntarea Ierarhului, după citirea Sfintei Evanghelii, arhimandritul Savatie (Celacu) a rostit o predică. Cuvîntul de învățătură a […]

Articole postate de același autor
3736

«Sunteţi primul om bun pe care-l întâlnesc în spitalul ăsta»

Ina Gabriela Funeţan, arhitect, a descris pe pagina sa de Facebook, experienţa trăită în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu alături de tatăl său, bolnav de cancer. Postarea de pe Facebook a Inei Gabriela Funeţan s-a viralizat în mai puţin de 24 de ore de la publicare. Mesajul a fost distrubuit de […]