100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania

1820

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat un eveniment comemorativ la 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană a organizat conferinţa „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania - 100 de ani de la naștere”.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost evocat vineri, 12 martie, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment transmis live în mediul online. Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut la data de 18 martie 1921, în Glăvile, județul Vâlcea. Ierarhul a trecut la Domnul pe 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropo­litane clujene.

Personalitatea ierarhului și cărturarului, opera și realizările sale au fost evocate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent al Academiei Ro­mâne și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca; pr. lect. dr. Bogdan Ivanov - administratorul Fundației „Mi­tropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Fa­cultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Na­poca.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a amintit modul în care maica stareţă Ierusalima Ghibu l-a supranumit pe Mitropolitul Bartolomeu „Leul Ardealului”: „Era un om ferm, categoric, dintr-o bucată, mergând cu mărtu­risirea până la capăt, dar pe lângă asta, Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost şi un om sensibil şi duios. (…) Mitropolitul Bartolomeu Anania își are locul lui între bărbații iluștri ai culturii noastre. Pe de altă parte, Dumnezeu a îngăduit să treacă prin multe necazuri și încercări. La toate le-a făcut față cu tărie. În «File de jurnal - 2006», luna februarie, după ce își aduce aminte de închisorile comuniste, adaugă cu seninătate și fără nici un fel de mândrie: «Depunând această mărturie, în nici un caz nu aș vrea să se creadă că din ea s-ar desprinde un profil de erou, ci să fie luată doar ceea ce este: o contribuție la tema pe care și-o propune această carte»”.

Acad. Ioan Aurel Pop a subliniat câteva aspecte din viaţa Mitropolitului Bartolomeu, arătând că acesta „a fost un profesor universitar de marcă, unul care a contribuit la afirmarea teologiei româneşti după căderea regimului comunist. A onorat Academia Română fiind unul dintre membrii ei marcanţi, ca intelectual de înaltă clasă. N-a putut trăi niciodată în afara literaturii. (…) A scris cărţi de erudiţie prin care îl putem considera şi istoric. (…) Dar, principala operă este cea de tâlcuire competentă pentru poporeni a Sfintei Liturghii, care izvora din experienţa sa de viaţă de păstor”.

Ioan Aurel Pop a remarcat valoarea operelor literare ale lui Valeriu Anania, care prezintă şi aspecte teologice importante, un exemplu fiind piesa de teatru „Hoţul de mărgăritare”: „A fost receptat, de-a lungul vieţii, încă din tinereţe ca un intelectual fin, erudit, ca un scriitor sensibil. (...) Mitropolitul Bartolomeu a trăit o lume. S-a împărtăşit din valorile ei, a reflectat în scrierile sale o lume pentru noi. A apreciat această lume, a noastră, dar ar fi vrut să vadă una mai bună, pe care a imaginat-o în scrisul său pentru viitorul nostru şi pentru ceea ce s-a numit datoria vieţii sale”.

Cu acest prilej a fost lansat volumul „Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021)”, îngrijit de pr. Iustin Tira, vicar eparhial al eparhiei clujene. Cartea a apărut la Editura Renașterea și a fost prezentată de pr. dr. Cătălin Pălimaru, directorul editurii.

Actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional clujean, a prezentat un spectacol-lectură din opera „Rotonda plopilor aprinși. De dincolo de ape”, scrisă de Valeriu Anania. Bianca-Elena Coltan, asistent universitar la Academia Na­țională de Muzică din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.

La final, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul in­sti­tuției de învățământ teologic clujean şi a amin­tit că, în semn de omagiu, sala de lectură a facultății poartă numele Mitropolitului Bartolomeu. Manifestarea a fost moderată de pr. dr. Cornel Coprean, consilier cultural al eparhiei.

Conferinţa Facultăţii de Teologie clujene

Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană a organizat conferința online „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania - 100 de ani de la naștere”, în data de 9 martie. Au susținut comunicări: pr. prof. dr. Ioan Chirilă - „Mitropolitul Bartolomeu și întâlnirea dintre cult - cultură - Scriptură”; pr. prof. dr. Ștefan Iloaie - „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei - Bartolomeu Valeriu Anania”; pr. lect. dr. Bogdan Ivanov - „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”; conf. dr. Lucian Bâgiu - „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”; Elena Maria Ganciu - „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”; Nicoleta Pălimaru - „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”; pr. Călin Florea - „Înaltul nostru Bartolomeu - Amintiri cu nectar”; lect. dr. Stelian Pașca-Tușa - „Lupta Mitropolitului Bartolomeu cu logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
1964

PS Siluan: Învierea Domnului Hristos este taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni

“Eu sunt Învierea și Viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac”. (In. 11, 25-26)  Iubiţi credincioşi, HRISTOS A ÎNVIAT! Odată cu Învierea lui Hristos prăznuim dispariţia morţii şi începutul unei vieţi noi, veşnice. Adevărata viaţă pe pământ începe de […]