Egipt: O echipă condusă de un român a descoperit cel mai vechi sit monahal atestat arheologic

1678

O echipă de arheologi franco-norvegieni condusă de un român, Victor Ghica, a descoperit în Egipt cel mai vechi sit monahal atestat arheologic. Se găsește la 370 de kilometri sud-vest de Cairo și datează din secolul al IV-lea.

Descoperirea făcută la Tall Ğanūb Qaṣr al-‘Ağūz, în oaza al-Bahariya, certifică nașterea monahismului în Pustia Egiptului, exact așa cum ne transmite și Tradiția Bisericii.

Arheologii au descoperit „șase sectoare cu vestigii de la trei biserici și chilii călugărești” construite din bazalt sau cărămidă. Unele sunt săpate în stâncă.

Patru din cele șase clădiri sunt în stare excepțională de conservare. Biserica păstrată în cea mai bună stare și patru dintre chilii au zidurile acoperite cu inscripții în greacă, inclusiv pasaje din scrierile Sfântului Evagrie Ponticul și ale Sfântului Efrem Sirul.

Românul Victor Ghica, care a coordonat lucrările, a declarat că „excavațiile dezvăluie o nouă față a începutului monahismului egiptean organizat” și noi mărturii despre „natura vieții monastice din regiune”.

Analiza stratigrafică, datarea cu carbon radioactiv, ceramica, sticla și cele două monede descoperite, coroborate cu datarea sectorului în care au fost găsite vestigiile certifică faptul că acesta este cel mai vechi sit arheologic monastic descoperit până la ora actuală.

Situl vine în completarea a 20 construcții, inclusiv o biserică săpată în piatră, găsite anul trecut în această regiune locuită de primii monahi creștini între secolele al IV-lea și al VIII-lea.

Victor Ghica este profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, Norvegia, și este absolvent al Universității din București. Este specializat, printre altele, în Arheologia Antichității Târzii, în Epigrafie antică arabă și coptă și în Literatură coptă și siriacă.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
629

Adunarea ordinară a preoților din Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni

Luni, 14 martie 2022, în ziua pomenirii Sf. Cuv. Muceniței Eudochia și a celor împreună cu ea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în biserica cu hramul «Sf. Treime» din s. Porumbeni r. Criuleni, a avut loc ședința administrativă a preoților din Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni. După oficierea Sfintelor […]