Hramul municipiului Chișinău sărbătorit în scuarul Catedralei Mitropolitane

1901

Miercuri, 14 octombrie 2020, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Acoperământul Maicii Domnului”, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

La eveniment au onorat cu prezența: Excelența Sa, Președintele Republicii Moldova, Dl Igor Dodon, Dl Primar General Ion Ceban, consilieri prezidențiali și municipali.

În timpul Liturghiei, clerul și credincioșii, în același cuget și simțire liturgică, au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale revărsate asupra Bisericii noastre și s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate și mijlocire în faţa Dreptului și Bunului Judecător.

Adresându-se poporului drept-măritor, Mitropolitul Vladimir a subliniat faptul că municipiul Chişinău este un oraş cu adevărat binecuvântat, având-o ca protectoare şi mijlocitoare în faţa tronului Dumnezeului celui Atotputernic pe însăşi Preacurata Fecioară Maria.

Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat ca fiecare orăşean cu frică de Dumnezeu să mulţumească Maicii Domnului pentru rugăciunile şi binefacerile sale nenumărate faţă de noi toţi.

După Liturghie a fost săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile Domnului revărsate asupra cetății credincioșilor Săi robi.

La final a avut loc inaugurarea oficială a Hramului oraşului Chişinău. Ceremonia s-a desfăşurat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.

În acest an, oraşul Chişinău marchează 584 de ani de la prima atestare documentară.

Din istoricul sărbătorii

Sărbătoarea a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii "Maica Domnului", din Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica "Preasfânta Născătoare de Dumnezeu" din Vlaherne – Constantinopol se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineață (1/14 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: "Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile".

În calendarul Bisericii Ortodoxe, următoarea sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în 21 noiembrie/4 decembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md

 


Articole postate de același autor
3732

Nu ne putem realiza noi pe noi înşine, ci avem trebuinţă de ajutorul lui Dumnezeu

Sfânta Maria Magdalena a fost una dintre persoanele asuprite de patimi, una dintre persoanele pe care le-a transformat Domnul Hristos şi a făcut-o din rea bună prin puterea Domnului Hristos. Noi nu avem puterea să ne depăşim pe noi înşine, oricât am fi de luători aminte la viaţa noastră, şi oricât am şti lucrurile acestea […]